Żywność organiczna - co to jest i jakie ma wady i zalety?
Większość dostępnej współcześnie żywności to produkty bez skazy, o intensywnym smaku i zapachu. Dajemy się na nie skusić, bo mózg i nasze poczucie estetyki podpowiadają nam, że to, co jest piękne, musi być dobre – dobre dla nas i naszego zdrowia. Ale czy rzeczywiście tak jest? Niestety nie zawsze. Dlatego coraz większą popularnością cieszą się wszelkie artykuły spod znaku „eko”. Jednym z nich jest żywność organiczna. Co to takiego? Jakie są jej wady i zalety? Sprawdź już teraz!
Żywność organiczna, czyli…?
Produkty organiczne, zwane również ekologicznymi, charakteryzują się tym, że powstają bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych, takich jak nawozy sztuczne czy pestycydy. Organiczne jedzenie to jednak nie tylko warzywa i owoce, ale także mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, np. mleko. One również mogą być w pełni ekologiczne, jeśli hodowla przestrzega określonych norm (gdy jest inaczej, nie otrzymuje stosownych certyfikatów i nie może sprzedawać swoich produktów pod nazwą „organiczne”). Są to wytyczne dotyczące m.in. żywienia zwierząt – hodowcy nie mogą podawać zwierzętom hormonów, antybiotyków i innych szkodliwych substancji, muszą natomiast zapewnić im jedzenie zdrowe i naturalne. Ponadto zwierzęta w hodowli ekologicznej funkcjonują w dobrych warunkach.
Organiczne jedzenie – poznaj jego wady i zalety
Jedzenie organiczne ma tę podstawową zaletę, że – jak już zostało wspomniane – jest wolne od szkodliwych dla zdrowia środków chemicznych. Wytwarzane jest metodami naturalnymi. W pełni zdrowa, naturalna żywność, która nie miała kontaktu z pestycydami i innymi niebezpiecznymi substancjami, ma więcej cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Dużą zaletą żywności takiej jest jej smak – zupełnie wyjątkowy, naturalny.
Wydawać by się mogło, że produkty organiczne, skoro są tak korzystnie wpływają na zdrowie, nie mają żadnych wad. Niestety mają. Ich podstawową wadą jest cena – często dla wielu zaporowa. Obecnie żywność organiczna jest pewnego rodzaju luksusem, ceny produktów organicznych są wyższe i to niejednokrotnie sporo. W dużej mierze koszty sprawiają, że nawet osoby, które świadomie podchodzą do kwestii zdrowotnych i chcą odżywiać się właściwie, kupują produkty organiczne okazjonalnie.
Ponadto niektórzy specjaliści twierdzą, że w żywności organicznej, w której jako nawóz wykorzystuje się obornik, może występować większa ilość bakterii Escherichia coli, czyli pałeczki okrężnicy. Niemniej nie warto popadać w przesadę, bowiem środki chemiczne są zdecydowanie bardziej niebezpieczne.
Produkty organiczne – dla kogo?
Każdy z nas powinien sięgać po jak najzdrowszą żywność, bowiem – jak powszechnie wiadomo – dieta realnie wpływa na organizm. Możliwie najbardziej naturalne i jak najmniej przetworzone jedzenie sprawia, że organizm funkcjonuje prawidłowo i otrzymuje z każdym posiłkiem wszelkie niezbędne składniki odżywcze. Z kolei zła dieta, oparta między innymi na pożywieniu z dużą zawartością barwników, konserwantów i innych substancji tego typu, negatywnie oddziałuje na zdrowie, co wcześniej czy później się uwidoczni w postaci rozmaitych chorób i dolegliwości. Żywność ekologiczna szczególnie polecana jest małym dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym, a także wszystkim osobom, które wykazują słabą odporność i często chorują. Solidna dawka witamin i minerałów z całą pewnością przysłuży się organizmowi!