Przejdź do treści

Zdrowa kolacja - jakich potraw unikać przed snem?

Udostępnij:

Niskokaloryczna kolacja jest bardzo ważnym elementem zdrowego odżywiania. Powinna być lekka, zawierać produkty pochodzące ze wszystkich grup żywieniowych i musi być zjadana na około 2 godziny przed snem. Nie zapominajmy, że kolacja to ostatni z pięciu zalecanych w ciągu dnia posiłków. Rezygnowanie z niej jest więc błędem żywieniowym, który popełniamy bardzo często, kierując się mylnym przeświadczeniem, że w ten sposób zgubimy zbędne kilogramy. Tymczasem takim postępowaniem zaburzamy metabolizm, którego odpowiednie tempo jest kluczem do pozbycia się znienawidzonych dodatkowych kilogramów. Oczywiście nie oznacza to, że tuż przed zaśnięciem powinniśmy się objadać. Podobnie jak w przypadku pozostałych etapów diety, warto znaleźć w tym względzie równowagę, która z pewnością pomoże nam wypracować upragniony efekt. 

Co najlepiej jeść na kolacje? Spożywane przed snem posiłki powinny być przede wszystkim lekkostrawne. Dzięki temu unikniemy nadmiernego obciążania żołądka i zmuszania go do długotrwałej aktywności. Kolacja musi być jednak też odpowiednio sycąca, by dostarczyła nam energii (oczywiście w zmniejszonej ilości – około 20% wartości diety) aż do kolejnego posiłku. Dlatego powinny się w niej znaleźć pełnowartościowe produkty zbożowe, mięso lub ryby, nabiał, owoce, warzywa. Łączna zawartość kaloryczna wszystkich składników nie powinna przekraczać około 250 kcal. 

Co zjeść przed snem?


Podczas przyrządzania kolacji zadbajmy więc o zachowanie prawidłowych proporcji. Jeśli sięgamy po pieczywo, zjedzmy nie więcej niż 2 kromki. Zrezygnujmy też z tłustych wędlin i serów na rzecz chudych gatunków mięsa i wędlin drobiowych. Jogurt naturalny na kolację również będzie bardzo dobrym pomysłem, jeśli na przykład połączymy go z owocami (wybierajmy te o obniżonej zawartości cukrów i błonnika, nie przekraczajmy zalecanej porcji). 

Jednym z najlepiej sprawdzających się pomysłów na szybką, a przy tym także zdrową kolację jest sałatka, do przyrządzenia której możemy wykorzystać produkty pochodzące z kolejnych grup żywieniowych. Jeśli niskokaloryczne kolacje na stałe zagoszczą w naszym menu, możemy być pewni, że zachowamy szczupłą sylwetkę i dobrą kondycję bez niepotrzebnych i jakże niezdrowych głodówek. 

Najpopularniejsze błędy żywieniowe, czyli czego unikać przed snem

O ile istnieje spora grupa osób, które celowo i systematycznie „zapominają” o kolacji w myśl źle pojmowanej troski o własne zdrowie, o tyle nie brakuje też tych, którzy na swoim sumieniu mają całkiem spore wieczorne grzeszki. Niestety dla wielu kolacja to drugi po śniadaniu posiłek zjadany w ciągu dnia. Pośpiech, praca, obowiązki, a przede wszystkim złe nawyki żywieniowe – wszystko to sprawia, że odżywiamy się nieregularnie. Zabiegani, o jedzeniu często przypominamy sobie dopiero wieczorem, kiedy to wygłodzeni po całym dniu, zaczynamy bardzo dużą i w dodatku niezdrową ucztę, sięgając po produkty, których z całą pewnością nie powinniśmy jeść, a już na pewno nie przed snem. 

Na nasz talerz trafiają więc gotowe dania, smażone potrawy, tłuste wędliny, mięsa i sosy, sery, słodycze, słone i ostre przekąski i wiele, wiele innych niezdrowych potraw. W żaden sposób nie można nazwać tego sposobu odżywiania zdrowym. Efekty jego stosowania zapewne pojawią się w krótkim czasie w postaci dodatkowych kilogramów, spadku kondycji fizycznej i wydolności organizmu, a także trudności w zasypianiu. Taki sposób odżywiania sprzyja niezdrowemu nocnemu podjadaniu, co jest wynikiem gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu dużego i kalorycznego posiłku, a następnie szybkim jego spadku, który przypada właśnie na godziny nocne.

Udostępnij:

Fan zdrowego stylu życia. Smakosz dobrej, czyli zdrowej kuchni.

Kocha jeść, ale tylko zdrowo. Docenia wiedzę medyczną przodków i lecznicze właściwości jedzenia. Fascynują go możliwości współczesnej medycyny.