Przejdź do treści

Olejek różany – poznaj jego dobroczynne właściwości

Udostępnij:

Olejek różany to jeden z najbardziej wszechstronnie działających olejków eterycznych i jednocześnie jeden z najdroższych, ale wysoka cena ma swoje uzasadnienie. Ujędrnia, koi i nawilża cerę, działa zbawiennie na włosy, pozytywnie wpływa na samopoczucie, łagodzi bóle głowy.

Poniżej garść informacji na temat wytwarzania, zastosowania i właściwości olejku z płatków różanych. Zdradzamy również jego cenę.

Czym jest olejek różany?

Wyszuszone główki róż


Olejek różany jest olejkiem eterycznym, pozyskiwanym z kwiatów róży. Do jego produkcji wykorzystuje się przede wszystkim kwiaty róży damasceńskiej, rzadziej stulistnej czy białokwiatowej. Olejek z płatków różanych w czystej postaci jest silnie skoncentrowanym produktem, dlatego wystarczą 2-3 krople specyfiku bezpośrednio naniesione na skórę lub dodane do innych kosmetyków, aby mógł działać zgodnie z przeznaczeniem.

Jak powstaje olejek różany?

Najwięksi producenci olejku różanego to Turcja oraz Bułgaria. To właśnie stamtąd niewielkie buteleczki tego cennego olejku trafiają do sklepów. Istotne jest to, że olejek różany wytwarzany jest z kwiatów zbieranych ręcznie wczesnym rankiem, a w skład jednego olejku mogą wchodzić wyłącznie kwiaty jednego gatunku i jednej odmiany.

Metod wytwarzania olejku różanego jest kilka. Najpopularniejszą jest destylacja w tzw. alembiku. To sprzęt, który w najprostszej formie składa się z:

  • naczynia, w którym podgrzewane są kwiaty róży wraz z wodą,
  • specjalnej rurki,
  • odbieralnika.

Wytworzona podczas gotowania para wodna wraz z olejkiem wędruje do odbieralnika. Kolejne metody uzyskiwania olejku to ekstrakcja przy użyciu organicznych rozpuszczalników oraz destylacja z parą wodną. Choć nazwy te brzmią tajemniczo, proces wytwarzania olejku jest stosunkowo prosty. Samodzielne wytwarzanie olejku różanego nie jest jednak opłacalne, ponieważ do przygotowania 1 kilograma olejku potrzeba średnio 3000-4000 kilogramów kwiatów najwyższej jakości.

Olejek różany – zastosowanie i właściwości

Naturalne olejki do twarzy, do ciała, włosów i paznokci, w tym olejek różany, wykorzystywane są już od wieków. Cenne związki zawarte w składzie olejku – jak m.in. flawonoidy, nerol, eugenol czy geraniol – sprawiają, że cechuje się on licznymi dobroczynnymi właściwościami. Używany zewnętrznie, w czystej postaci bądź jako składnik innych kosmetyków, ujędrnia, odżywia, regeneruje i nawilża skórę, łagodzi podrażnienia.

Jest szczególnie polecany do skóry suchej, naczynkowej i trądzikowej. W przypadku tej ostatniej, ze względu na to, że przyspiesza proces gojenia ran, może zapobiec powstawaniu blizn. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego może być wykorzystywany do zwalczania infekcji grzybiczych i bakteryjnych.

Wcierany w skórę na wysokości skroni, może łagodzić bóle głowy (wykazuje działanie przeciwbólowe). Jego specyficzny zapach pomaga zwalczać nudności. Ponadto olejek różany działa uspokajająco, poprawia samopoczucie, jest przydatny w stanach napięcia nerwowego i stresu. Wykorzystywany w aromaterapii – podgrzany w kominku, wprawia w dobry nastrój i działa jak afrodyzjak, pobudzając libido.

Olejek różany – jak stosować?

Olejek z płatków różanych i soli morskiej


Olejek różany można stosować na różne sposoby – np. bezpośrednio na skórę do nawilżenia cery lub masażu w przypadku bólu głowy (a także do relaksacyjnego masażu całego ciała). Kilka jego kropli można dodać do kąpieli i wykorzystać do „parówki”, która oczyszcza cerę. Nie ma przeciwwskazań, by wzbogacić kilkoma kroplami olejku kosmetyki, których używamy na co dzień, takie jak: szampon do włosów, krem do twarzy, tonik czy balsam do ciała.

Cena olejku różanego

Olejek różany jest jednym z najdroższych na świecie. Mała buteleczka, miesząca zaledwie 10 ml tego specyfiku, kosztuje średnio 900-1000 zł. Opakowanie o jeszcze mniejszej pojemności – 2 ml to koszt blisko 300 zł. Jeśli spotkamy się z ceną 20 czy 50 zł oznacza to, że prawdopodobnie nie jest to czysty, oryginalny olejek różany, tylko rozcieńczony z innymi olejkami. Warto zatem dokładnie czytać skład, by nie dać się nabrać.

Stosowanie olejku różanego – przeciwwskazania

Olejek różany jest produktem naturalnym, co nie oznacza, że nie może wywołać uczulenia. Bezwzględnie unikać go powinny kobiety w ciąży, dzieci do 7. roku życia, a także osoby, które uczulone są na substancje różane. Przed zastosowaniem olejku na większą powierzchnię ciała należy przeprowadzić próbę uczuleniową.

Olejek różany to prawdziwy dar natury. Stosowany regularnie, pozytywnie wpływa zarówno na ciało i duszę. Efekty, jakie przynosi, w całości rekompensują jego wysoką cenę. Warto zainwestować w małą próbkę oryginalnego olejku, by móc na własnej skórze doświadczyć jego dobroczynnego działania.

Udostępnij:

Nieustraszony tropiciel najnowszych odkryć naukowych i ciekawostek medycznych.

Od lat fascynuje go temat wpływu aktywności ruchowej na długość ludzkiego życia. Jest entuzjastą aktywnego wypoczynku i leczniczych właściwości kąpieli termalnych.