Karmienie piersią i jego wpływ na zdrowie oraz wygląd
Karmienie piersią zapewnia dziecku niezbędne witaminy i minerały. Mleko matki podane niedługo po porodzie wzmacnia odporność dziecka, zmniejsza ryzyko rozwoju żółtaczki fizjologicznej oraz alergii. Mleko matki powinno być podstawowym pokarmem malucha przez pierwsze 6 miesięcy jego życia. Po tym czasie możliwe jest stopniowe wprowadzanie innych posiłków.
Karmienie piersią – dlaczego jest tak ważne dla noworodka?
Pierwsze miesiące życia noworodka to czas, kiedy w jego organizmie zachodzą szybkie zmiany oraz intensywny wzrost. Jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest zatem bardzo duże. Mleko matki zapewnia dziecku wszystko to, czego potrzebuje do prawidłowego rozwoju:
- wodę;
- białka – m.in. serwatkowe i kazeinę, które są łatwo przyswajalne przez organizm dziecka;
- węglowodany – liczne cukry, w szczególności laktoza, które działają prebiotycznie, przeciwinfekcyjnie oraz wspomagają florę jelitową dziecka;
- kwasy tłuszczowe – przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu, serca oraz narządu wzroku niemowlęcia;
- minerały i mikroelementy – w szczególności potas, jod, cynk, chrom, miedź, żelazo, mangan i magnez;
- przeciwciała – elementy, dzięki którym dziecko jest chronione przed bakteriami, grzybami, wirusami i alergenami;
- witaminy – wszystkie, a w szczególności A, E oraz D, wpływające na rozwój kości i układu odpornościowego;
- enzymy – m.in. umożliwiające trawienie tłuszczów, białek oraz utleniające i antyoksydanty;
- hormony, nukleotydy, komórki macierzyste i krwi, glikany i inne.
Mleko modyfikowane jest znacznie uboższe w niezbędne dla dziecka składniki. Może być ono gorzej przyswajalne oraz powodować kolki i trudności z wypróżnianiem. Mleko naturalne ma odpowiednią temperaturę, jest świeże, jałowe oraz umożliwia nakarmienie malucha w każdej sytuacji.
Korzyści płynące z karmienia piersią są obustronne – matka zapewnia dziecku poczucie bezpieczeństwa, a jednocześnie nawiązuje z nim szczególną więź emocjonalną.
Jak prawidłowo karmić dziecko piersią?
Prawidłowe przystawienie noworodka do piersi ułatwia karmienie obu stronom. Gdy dziecko przylega bokiem do ciała matki, jego głowa powinna znaleźć się w zagłębieniu łokcia karmiącej, dzięki czemu może ona przedramieniem podpierać jego plecy. To optymalna pozycja do karmienia piersią.
Łatwo sprawdzić, czy dziecko jest prawidłowo przystawione do piersi matki – jego usta są wywinięte, a ono samo rytmicznie przełyka pokarm. Jeśli maluch cmoka, a jego policzki są wciągnięte, oznacza to, że chwyta pierś zbyt płytko. Oznaką nieprawidłowego karmienia jest także odczuwanie bólu przez matkę oraz przerwy w ssaniu.
Kiedy należy zacząć wprowadzać inne pokarmy?
Dziecko powinno być karmione piersią przez pierwsze pół roku swojego życia. Na początku 7 miesiąca można zacząć rozszerzać jego dietę o nowe pokarmy, jednocześnie nie rezygnując z karmienia piersią. Może to trwać do około 2. roku życia malucha. Niektóre dzieci są gotowe na wprowadzenie nowych pokarmów już w 5 miesiącu życia, inne zaś dopiero w 8. i nie powinno budzić to niepokoju.
Jeśli maluch opanował żucie, samodzielnie siedzi, potrafi chwytać przedmioty i jest nadal głodny po karmieniu mlekiem, prawdopodobnie jest już gotowy na rozszerzenie diety. Można mu podać małą łyżeczką np. papkę jarzynową z odrobiną masła, papkę z marchwi z dodatkiem mleka modyfikowanego lub przetarte jabłuszko. Jeśli nowe pokarmy dziecku posmakują, można je rozszerzać o pietruszkę, kalafior, dynię, brokuły czy cukinię.
Należy pamiętać o tym, aby nie dodawać cukru, soli i pikantnych przypraw. W następnej kolejności dietę można wzbogacić o kaszki i kleiki. W 6. miesiącu życia można dodać do zupki osobo gotowane mięso, najlepiej pierś indyka lub kurczaka.
Jeśli wprowadzanie nowych posiłków rozpocznie się zbyt późno, dziecko jest narażone na otrzymanie nieodpowiedniej ilości składników odżywczych oraz energetycznych, co w efekcie może doprowadzić do niedożywienia. Za mówienie i jedzenie odpowiadają te same mięśnie, dlatego zbyt długie karmienie dziecka piersią może przyczynić się do problemów z aparatem mowy, a także do rozwoju wad zgryzu, w tym zgryzu otwartego, czyli wolnej przestrzeni między górnymi a dolnymi zębami.
Karmienie piersią jest naturalne zarówno dla matki, jak i dziecka. Mleko zawiera niezbędne dla dziecka składniki, dlatego maluch powinien przyjmować je co najmniej do 6. miesiąca życia, a następnie do 2. roku wraz z innymi pokarmami. Zbyt długie karmienie piersią może przyczynić się m.in. do problemów ze zgryzem, dlatego ważne jest znalezienie odpowiedniego momentu na wprowadzenie nowej diety. O prawidłowym żywieniu dzieci starszych przeczytasz w artykule „Dieta kilkulatka – jak ją ułożyć, jak wdrażać zdrowe nawyki żywieniowe?”.