Przejdź do treści

Właściwości odżywcze sałaty

Udostępnij:

Sałata to bardzo popularne warzywo, które jest chętnie spożywane jako dodatek do kanapek i wykorzystywane jako podstawowy składnik różnego rodzaju sałatek. Choć najbardziej rozpowszechniona jest sałata masłowa, tak naprawdę warzywo to posiada wiele gatunków, które różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Jakie rodzaje sałat wyróżniamy i jakie są najważniejsze wartości odżywcze sałaty? Sprawdźmy!

Sałata – właściwości i najważniejsze wartości odżywcze

Sałata, podobnie jak inne zielone warzywa, zawiera cały szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych, dlatego warto spożywać jej jak najwięcej. Jakie cenne składniki kryją się w jej liściach?

Jak każde warzywo należące do rodziny warzyw zielonych, sałata zawiera duże ilości chlorofilu – substancji odpowiedzialnej za zielony kolor rośliny. Poza charakterystycznym wyglądem sałata zawdzięcza chlorofilowi także właściwości bakteriobójcze i przyspieszające proces gojenia się ran. Pomaga ponadto zwalczać infekcje wywołane drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Kolejna cenna substancja zawarta w sałacie to luteina. Jest ona silnym przeciwutleniaczem, który wraz z zeaksantyną ogranicza ryzyko wystąpienia poważnego schorzenia, jakim jest zwyrodnienie plamki żółtej.

Koniecznie należy wspomnieć o tym, że sałata zawiera duże ilości kwasu foliowego i inne witaminy z grupy B odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W sałacie nie brakuje też witamin C i E, magnezu, żelaza i manganu, a także dobroczynnych kwasów organicznych. Znajdziemy w niej dodatkowo substancje wykazujące właściwości antynowotworowe – tzw. indole.

Tak liczne właściwości sałaty sprawiają, że warzywo doskonale orzeźwia, odkwasza i wspomaga procesy trawienia, a przy tym jest bardzo niskokaloryczne. 100 g sałaty to zaledwie 12 kcal! Z powodzeniem mogą więc po nią sięgać osoby odchudzające się oraz te, które chcą, aby spożywane przez nie posiłki były pełnowartościowe i bogate w wartości odżywcze. Oczywiście nie zapominajmy o tym, że sałata jest po prostu… smaczna!

Rodzaje sałaty i ich zastosowanie

Istnieje bardzo wiele odmian sałaty. Do tych najbardziej popularnych należą: sałata masłowa, sałata karbowana, in. strzępiasta, sałata lodowa, sałata włoska, sałata rzymska, roszponka, rukola, sałata dębolistna, sałata radicchio, sałata lollo, czyli sałata ozdobna. Każda z nich, pomimo tego, że posiada podobne właściwości, dość znacząco różni się od siebie wyglądem oraz smakiem.

Sałata masłowa ma gładkie, duże liście i najbardziej neutralny aromat.

Sałata masłowa
Sałata masłowa

 

Rukola natomiast posiada niewielkie, strzępiaste listki. Charakteryzuje się ostrym, wyrazistym smakiem.

Rukola
Rukola



Sałata lodowa ma lekko postrzępione liście, ściśle przylegające do siebie, zebrane w główkę. Jest bardzo chrupiąca.

Sałata lodowa
Sałata lodowa



Tymczasem sałata radicchio posiada charakterystyczne bordowo – białe liście i bardzo dobrze komponuje się z innymi rodzajami sałat. Stanowi świetną bazę różnego rodzaju sałatek.

Sałata radicchio
Sałata radicchio 



Sałata rzymska me lekko słodki posmak. Jej liście zawierają duże ilości witamin. Mają owalny kształt i są delikatnie pomarszczone.

Sałata rzymska
Sałata rzymska


Każda z sałat naprawdę dobrze smakuje w połączeniu z innymi warzywami: pomidorami, ogórkami, rzodkiewką, cebulą, papryką, a także mięsnymi dodatkami: kurczakiem, grillowaną wołowiną, łososiem, tuńczykiem, jajkami, różnego typu serami. Najlepiej podawać je z sosami i dipami, które łączą smak wszystkich składników.

Aby zachować wartości odżywcze i walory smakowe sałaty, należy przechowywać ją w lodówce. Choć nie każdy o tym wie, nie należy jej kroić nożem, ale rwać na mniejsze kawałki rękami. Ważne jest też, aby nie przetrzymywać jej w foliowych opakowaniach. Przed podaniem każdy liść należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Istotne jest ponadto to, aby wybierać warzywa pochodzące z ekologicznych upraw, w których nie stosuje się sztucznych nawozów i innych substancji chemicznych.

Szczególną uwagę należy zachować podczas kupowania sałaty we wczesnym okresie wiosennym, gdyż najczęściej ta dostępna w supermarketach pochodzi ze sztucznych upraw. Uprawa sałaty nie jest trudna, dlatego jeśli tylko posiadamy własny ogródek lub działkę, warto pokusić się o choćby mini uprawę. Dzięki temu przynajmniej przez część roku będziemy mieli dostęp do świeżego, w pełni naturalnego warzywa, które z powodzeniem i bez obaw będziemy mogli serwować także najmłodszym.

Udostępnij:

Fan zdrowego stylu życia. Smakosz dobrej, czyli zdrowej kuchni.

Kocha jeść, ale tylko zdrowo. Docenia wiedzę medyczną przodków i lecznicze właściwości jedzenia. Fascynują go możliwości współczesnej medycyny.