Właściwości odżywcze fasoli szparagowej
Fasolka szparagowa to warzywo bardzo popularne i chętnie spożywane. Zaliczamy je do grupy warzyw strączkowych. Pomimo tego, że fasolka w naszych ogródkach rośnie sezonowo, w sklepach można ją zakupić przez cały rok w mrożonej postaci. Poza walorami smakowymi, fasolka posiada całe mnóstwo cennych dla zdrowia właściwości, dlatego warto po nią sięgać jak najczęściej. Co kryje w sobie fasolka szparagowa? Sprawdźmy!
Fasolka szparagowa – właściwości i wartości odżywcze
Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Jej uprawa ma bardzo długą tradycję, ponieważ sięga już 7000 lat. Do naszego kraju przysmak ten przywędrował z Ameryki Południowej. Obecnie fasolkę szparagową uprawia się praktycznie na całym świecie. Zarówno fasolka zielona, jak i żółta posiadają wiele właściwości odżywczych. Zielona fasolka ma bardziej wyrazisty smak, żółta zaś jest znacznie delikatniejsza.
To jednak nie jedyne, co odróżnia od siebie obydwa rodzaje fasolki. Pierwsza z nich zawiera także więcej witaminy A oraz kwasu foliowego. Dlatego też jej spożywanie zaleca się przede wszystkim kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na cukrzycę i zmagającym się z niedoborami żelaza. W żółtej fasolce znajdziemy natomiast więcej fosforu i potasu. Jeśli chcemy zaopatrzyć organizm we wszystkie wyżej wymienione składniki, możemy po prostu mieszać ze sobą oba rodzaje fasolek lub często sięgać po nie naprzemiennie.
Fasolka szparagowa żółta i fasolka szparagowa zielona to także cenne źródła błonnika. Najwięcej tego dobroczynnego składnika zawierają jej zielone ziarna. Dzięki jego obecności spożywanie fasolki zapobiega powstawaniu zaparć. Poza nim warzywo zawiera także mangan – pierwiastek odpowiedzialny za lepsze wchłanianie substancji odżywczych i usprawnienie procesów trawiennych.
Dodatkowo zawartość witaminy C i beta – karotenu sprawiają, że spożywanie fasolki zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelita grubego. Niestety warzywo powoduje wzdęcia, dlatego z włączenia go do swojej diety powinni zrezygnować pacjenci zmagający się z chorobami i dolegliwościami układu pokarmowego.
Z kolei znajdujące się w fasolce magnez, potas, witamina B6 oraz ryboflawina wspomagają pracę układu krążenia, między innymi poprzez obniżanie wysokiego ciśnienia krwi i zapobieganie występowaniu udarów mózgu. Składniki te obniżają ponadto poziom złego cholesterolu we krwi.
Fasolka szparagowa należy też do grupy antyoksydantów, a to za sprawą obecności witamin A, C i E. Jako antyoksydant opóźnia procesy starzenia, chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników i tym samym zmniejszając ryzyko chorób nowotworowych. Oczywiście, aby tak się stało, musimy po fasolkę sięgać regularnie.
Żółta fasolka i zielona fasolka szparagowa mają bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw warzywa te mogą spożywać osoby cierpiące na cukrzycę, także we wczesnej, szczególnie trudnej fazie choroby. Fasolka jest niskokaloryczna. W 100 g warzywa znajduje się zaledwie 27 kcal. Nie muszą się zatem obawiać jej osoby przebywające na diecie odchudzającej.
Gotowana fasolka szparagowa czy może mrożona fasolka szparagowa?
Jak łatwo się domyślić, fasolka szparagowa mrożona posiada nieco mniej wartości odżywczych niż warzywo w świeżej postaci. Nie oznacza to jednak, że w okresie zimowym nie należy jej spożywać, a wręcz przeciwnie. Lepiej sięgać po mrożone warzywa pochodzące z naszych rodzimych upraw, w tym z naszych własnych ogródków i działek, niż wybierać świeże warzywa dostępne w supermarketach praktycznie przez cały rok, które zazwyczaj pochodzą ze sztucznych hodowli, w których wykorzystywane są sztuczne nawozy i inne substancje chemiczne. Uprawa fasolki nie jest trudna i wymagająca, dlatego jeżeli tylko dysponujemy własnym kawałkiem ziemi, warto o niej pomyśleć.
Jak przygotować fasolkę?
Gotowanie fasolki szparagowej należy rozpocząć od jej dokładnego wypłukania. Następnie gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Tak ugotowaną fasolkę możemy dodać do sałatek lub wykorzystać jako dodatek do obiadu.
Możemy też podać ją z zasmażką przygotowaną z prażonej bułki tartej. To zdecydowanie najpopularniejszy i jeden z najsmaczniejszych sposobów serwowania tego warzywa. Pamiętajmy jednak, że w tej wersji fasolka jest już o wiele bardziej kaloryczna, zatem na pewno nie przysłuży się osobom na diecie.