Sól kuchenna – rodzaje i właściwości
Sól to przyprawa obecna w naszych kuchniach od wieków. Choć wzbogaca smak potraw, wykorzystywana w nadmiarze może szkodzić. Dlatego lekarze podkreślają, że najlepiej spożywać nie więcej niż około 5 gramów soli dziennie, aby uniknąć nadciśnienia tętniczego i wynikających z niego innych chorób. Obecnie sklepy spożywcze coraz częściej wprowadzają do swojej oferty różne rodzaje soli. Warto zapoznać się z jej rodzajami oraz właściwościami, aby móc wybrać tę, która okaże się najlepsza dla naszego organizmu.
Właściwości soli i jej rodzaje
Najbardziej znanym rodzajem soli jest sól kamienna. Wydobywa się ją w postaci brył. Metoda wydobycia może powodować niewielkie zanieczyszczenia soli, jednak to właśnie ta sól ma więcej minerałów, takich jak chociażby żelazo, wapń, cynk czy jod. Po wydobyciu sól jest poddawana kruszeniu i w takiej postaci możemy ją kupić w sklepach.
Największe złoża soli znajdują się w Kłodawie. Sól kamienna z Kłodawy jest odmianą soli kuchennej warzonej. Niestety jest ona pozbawiona większości składników odżywczych i z tego względu nie jest to najlepszy produkt dla naszego zdrowia. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest używanie do przygotowywania potraw soli morskiej, ponieważ zawiera ona, poza podstawowymi składnikami, także niewielkie ilości magnezu. Charakteryzuje się dość grubymi ziarnami. Niekiedy w sklepach dostępna jest jej zmielona wersja, nie spotkamy jej w postaci tak drobno zmielonej jak zwykła sól kuchenna.
Najzdrowsza jest natomiast sól himalajska. W przeciwieństwie do zwykłej soli ma ona lekko różową barwę. Jest bogata w składniki mineralne. Zawiera magnez, krzem oraz mangan. Na uwagę zasługują również sole smakowe. Te rodzaje soli spożywczej dodatkowo w swoim składzie zawierają specjalnie skomponowane mieszanki ziół. Dzięki temu smak potraw jest bardziej intensywny. Podobne właściwości ma sól czerwona, która – choć z pewnością nie zastąpi w kuchni zwykłej soli – może nadać potrawom ciekawego smaku. Poza tym jest ona bardzo bogata w wapń i magnez. Istnieje jeszcze jeden rodzaj soli. To sól potasowa niskosodowa. Jej spożywanie zaleca się tym osobom, które zmagają się z wysokim ciśnieniem.
Inne właściwości soli
Choć sól króluje głównie w kuchni, świetnie sprawdza się również np. w kosmetyce. W drogeriach możemy spotkać sól do kąpieli. Można ją wykorzystać również do moczenia stóp – zwłaszcza, jeśli zmagamy się z opuchlizną kończyn. Warto też pamiętać, ze sól gruboziarnista, taka jak morska czy himalajska, doskonale sprawdza się jako peeling do ciała. Zwykłą sól kuchenną możemy wykorzystać jako peeling do twarzy. W tym celu należy zmieszać ją z odrobiną wody i delikatnie nakładać na twarz.
Warto zapoznać się z właściwościami soli gorzkiej, czyli siarczanu potasu, wykorzystywanego zarówno w kosmetyce, jak i lecznictwie. Roztwór przygotowany na jego podstawie doskonale sprawdza się podczas kąpieli, ponieważ pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Z kolei picie takiego roztworu oczyszcza wątrobę oraz jelita. Należy pamiętać także o soli wykorzystywanej w lampach solnych. Pomagają one w leczeniu astmy, alergii oraz wielu innych chorób układu oddechowego.
Ceny różnych rodzajów soli
Cena zwykłej soli jest bardzo niska – za 1 kilogram zapłacimy około lub nieco ponad 1 zł. Jednak w przypadku soli potasowej ceny sięgają nawet tysiąca złotych! Zdecydowanie tańsza jest sól morska czy himalajska, choć w tym przypadku ceny również są wyższe w porównaniu z cenami soli zwykłej. Za 1 kilogram soli himalajskiej zapłacimy średnio 5–6 zł, a za 1 kilogram soli morskiej około 3–6 zł. Trzeba również pamiętać o tym, że te mniej popularne rodzaje soli mogą być trudniej dostępne. Dlatego najlepiej szukać ich np. w sklepach oferujących zdrową żywność. Alternatywnym rozwiązaniem mogą być sklepy online. W ich ofercie zazwyczaj ceny produktów są niższe niż w sklepach stacjonarnych. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup w formie online, powinniśmy zapoznać się z opiniami na jego temat, aby zyskać pewność, że kupujemy zdrową żywność dobrej jakości, pochodzącą ze sprawdzonego źródła. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w artykule „Szał wyprzedaży - co warto kupić, by zaoszczędzić?"