Śliwki - właściwości odżywcze
Śliwki to znane i lubiane owoce sezonowe. Okres ich zbioru przypada na koniec lata i początek jesieni. W sprzedaży dostępne są jednak przez cały rok, a to za sprawą wielu ich odmian, tym również odmian importowanych. Nasze rodzime śliwki węgierki zawierają wiele wartościowych dla zdrowia składników, a przy tym pysznie smakują, są niedrogie i można je wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. Najbardziej rozpowszechnioną formą ich przetwarzania jest suszenie, które nadaje śliwkom nie tylko charakterystycznego aromatu, ale też wzbogaca je w dodatkowe właściwości. Sprawdźmy zatem, co zwierają śliwki i dlaczego warto po nie sięgać jak najczęściej.
Śliwka – właściwości odżywcze
Śliwka to owoc, którym chętnie się zajadamy, zwłaszcza latem. I jak się okazuje, bardzo dobrze, ponieważ ten niewielki owoc to bogate źródło właściwości odżywczych, które w niezwykle pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie. Zasadniczo wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze, choć różni je od siebie zawartość kaloryczna, właściwa dla każdego gatunku. Owoce te zawierają witaminy A, B i E, a także niewielkie ilości witaminy C, przez co zaliczane są do grupy przeciwutleniaczy. Ponadto w ich składzie znajdują się składniki mineralne, takie jak potas, magnez, żelazo, wapń oraz fosfor. Są cennym źródłem błonnika. Ze względu na swoją zawartość, śliwki wykazują szereg właściwości zdrowotnych.
Przede wszystkim wspierają pracę układu pokarmowego. Poprawiają apetyt, usprawniają proces trawienia, obniżają poziom złego cholesterolu, neutralizują nadmierne działanie kwasów trawiennych. Pozytywnie oddziałują na układ nerwowy, wykazując działanie kojące i uspokajające, poprawiają samopoczucie. Jako antyoksydanty zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i miażdżycy.
Jeszcze lepszy wpływ na zdrowie mają śliwki suszone. Zawierają więcej błonnika, przez co wspomagają trawienie i przyspieszają metabolizm. Znajduje się w nich także więcej żelaza, fosforu oraz więcej witaminy A. Niestety śliwka suszona jest dużo bardziej (aż pięciokrotnie!) kaloryczna niż świeży owoc, dlatego w tej postaci należy spożywać je z umiarem.
Rodzaje śliwek
Najbardziej popularna śliwka węgierka świetnie odnajduje się w kuchni, pozostawiając nam wiele możliwości jej przetworzenia. Jej owoce możemy wykorzystać do przygotowywania ciast, deserów, kompotów, dżemów i powideł oraz nalewek. Możemy je także suszyć, wędzić, mrozić lub zjadać na surowo. Do przetworów można wykorzystać śliwkę mirabelkę – odmianę o większych owocach. Pozostałe gatunki to między innymi: śliwka zielona, ulena, włoska oraz łowicka.
Jak suszyć śliwki?
Pomimo tego, że suszone owoce można kupić, dobrze jest zdecydować się na ich samodzielne przygotowanie, które pozwoli nam w pełni wykorzystać smak i aromat owoców. Najlepiej, aby śliwki przeznaczone do suszenia pochodziły z naszego własnego ogrodu. Jeśli jednak nie mamy takich możliwości, postarajmy się wybrać owoce jak najbardziej naturalne, pochodzące ze znanego źródła, do uprawy których nie wykorzystywano sztucznych nawozów zawierających szkodliwe dla zdrowia substancje chemiczne.
Owoce przeznaczone do suszenia powinny być mocno dojrzałe. Dobrze, jeśli ich skórka tuż przy szypułce zaczyna się już marszczyć. To znak, że śliwki idealnie nadają się do suszenia. Zanim przystąpimy do procesu, owoce należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie zanurzyć je na około minutę we wrzącej wodzie. Dzięki temu zabiegowi ich skórka stanie się delikatniejsza i bardziej miękka. Następnie każdy owoc dzielimy na pół, wyjmując z niego pestkę i rozkładamy na sitach, w taki sposób, aby nie dotykały się wzajemnie.
Tak przygotowane umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ponad 60°C na dobę. Po tym czasie owoce wyjmujemy i umieszczamy w przewiewnym miejscu na kolejne 24 godziny. W ten sposób je dosuszymy. Do suszenia owoców możemy wykorzystać też specjalną suszarkę elektryczną. W tym przypadku wypłukane i wypestkowane owoce rozkładamy na kolejnych jej partiach i postępujemy zgodnie z zasadą działania urządzenia.