Przejdź do treści

Przydomowa wędzarnia - jak ją urządzić we własnym ogrodzie?

Udostępnij:

Smak tradycyjnych wędlin jest doceniany nie tylko przez wyrafinowanych smakoszy. Coraz częściej zaczynamy za nim tęsknić my – klienci, nie do końca zadowoleni z jakości wyrobów wędliniarskich dostępnych w sklepach. Przyczyną naszego niezadowolenia, poza smakiem często odbiegającym od upodobań, jest także sposób konserwacji dostępnych w sprzedaży wędlin i mięs. Długi okres ich przydatności do spożycia to zazwyczaj rezultat stosowania w procesie przygotowywania dużych ilości substancji chemicznych, które – choć faktycznie sprawiają, że wyroby dłużej zachowują swoją świeżość – nie są do końca obojętne dla naszego zdrowia. 

Zdrową, a przy tym bardzo smaczną alternatywą dla sklepowych produktów mięsnych mogą być wędliny wyrabiane samodzielnie, według tradycyjnych receptur. Poza ich znajomością oraz koniecznością pozyskania mięsa pochodzącego z naturalnych hodowli, do ich przyrządzenia potrzebujemy jeszcze wędzarni, w której wędliny oraz wędzone mięsa mogłyby nabrać niepowtarzalnego aromatu. Przydomowa wędzarnia w tym względzie sprawdza się doskonale. Możemy umieścić ją we własnym ogrodzie, korzystając z niej w miarę swoich potrzeb. 

Wędzarnia przydomowa w ogrodzie – sprawdź, jak ją wykonać!

Wędzarnia przydomowa w ogrodzie – sprawdź, jak ją wykonać!


Wędzarnia przydomowa to dobre rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie smak naturalnych, tradycyjnych wędlin i mięs, ale nie tylko. Można w niej wędzić ryby oraz sery. Proces wędzenia, któremu poddawane są potrawy i składniki umieszczane w wędzarni, nie tylko nadaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu, ale też je konserwuje, przedłużając ich trwałość. Ponadto zabieg ten zmniejsza kaloryczność produktów, ponieważ w trakcie wędzenia spora część tłuszczu zostaje wytopiona. 

Budowa przydomowej wędzarni wbrew pozorom nie jest trudna ani bardzo skomplikowana. Najprostsza wędzarnia, jaką możemy samodzielnie zbudować, powinna posiadać palenisko, kanał dymny oraz kanał wędzarniczy. Do jej wykonania możemy użyć drewna, kamienia, cegieł, metalowych elementów, a nawet kostki brukowej. W zależności od preferowanej temperatury wędzenia, możemy zdecydować się wyłącznie na jeden kanał przeznaczony do wędzenia na zimno lub ciepło bądź na dwa – wówczas będziemy mogli wędzić produkty na różne sposoby. Musimy wyposażyć ją również w pale lub pręty, które będziemy mogli wsunąć wraz z umieszczonymi na nich produktami do komory wędzarniczej, przy czym musimy pamiętać o tym, by ich konstrukcja umożliwiała swobodne obracanie wędzonymi produktami. 

Jeżeli obawiamy się, że budowa wędzarni przydomowej tworzona od podstaw będzie dla nas zbyt dużym wyzwaniem, możemy zdecydować się na zakup gotowego urządzenia, które możemy obudować przy pomocy drewna lub innego wybranego materiału. Korzystając z tego rozwiązania, unikniemy konieczności budowy kominów i kanałów. Mała wędzarnia przydomowa oczywiście może zostać umieszczona w dowolnym miejscu naszego ogrodu, warto jednak wybrać takie, w którym wędzenie wędlin nie będzie przeszkadzać sąsiadom. Pamiętajmy bowiem, że dym, który będzie wydobywał się z wędzarni, nie dla każdego może być przyjemnym doznaniem. 

Wędzarnia w ogrodzie – ile musimy wydać? 

Wędzarnia w ogrodzie – ile musimy wydać? 


Budowa wędzarni domowych oczywiście wiąże się z kosztami, lecz przy odrobinie pomysłowości możemy je nieco ograniczyć. Wszystko zależy od tego, na jakie wydatki możemy sobie pozwolić oraz od tego, jaki efekt finalny chcemy uzyskać. Kupując gotowe urządzenie, musimy przeznaczyć na ten cel od około 200 zł do 500 zł w zależności od wybranego modelu. Większe wydatki niestety będziemy musieli ponieść decydując się na budowę. W takiej sytuacji własna wędzarnia może nas kosztować od około 1000 zł (wędzarnia drewniana) do nawet 2000 zł (wędzarnia murowana). Rzecz jasna są to tylko dane szacunkowe, ponieważ ostateczny koszt budowy wędzarni może ulec zmianom w zależności od tego, jakiego materiału użyjemy, jaka będzie jej wielkość oraz tego, jakich elementów konstrukcji użyjemy. Aby dowiedzieć się, w jaki sposób wkomponować domową wędzarnię w aranżację ogrodu, by jak najbardziej ograniczyć koszty, przeczytaj artykuł „Projekt aranżacji ogrodu – kiedy warto skorzystać z tego rozwiązania?

Udostępnij:

Fan zdrowego stylu życia. Smakosz dobrej, czyli zdrowej kuchni.

Kocha jeść, ale tylko zdrowo. Docenia wiedzę medyczną przodków i lecznicze właściwości jedzenia. Fascynują go możliwości współczesnej medycyny.