Przejdź do treści

Przycinanie drzew owocowych na wiosnę - jak to zrobić prawidłowo?

Udostępnij:

Własny, choćby niewielki sad owocowy to sprawdzony sposób na to, by cieszyć się smakiem naprawdę zdrowych, ekologicznych owoców. Jeśli nie dysponujemy dużą przestrzenią, możemy zasadzić przynajmniej kilka pojedynczych drzewek wokół domu. Z pewnością w krótkim czasie docenimy korzyści płynące z takiego rozwiązania.

Jednak, aby móc cieszyć się smakiem samodzielnie wyhodowanych jabłek, wiśni, gruszek czy śliwek, musimy poświęcić nieco uwagi pielęgnacji zasadzonych drzewek. Dzięki temu będą one zdrowo rosły i obficie owocowały.

Jednym z zabiegów pielęgnacyjnych, które koniecznie trzeba wykonać w okresie wiosennym, jest przycinanie gałęzi drzew owocowych. Podcinanie drzew owocowych musi zostać przeprowadzone we właściwy sposób, gdyż tylko wtedy przyniesie oczekiwane rezultaty. Jak zatem powinno wyglądać cięcie drzew owocowych wiosną?

Wiosenne cięcie drzew – o czym musisz pamiętać?

Przycinanie drzew owocowych na wiosnę to zabieg konieczny, jeśli latem i jesienią chcemy zasmakować owoców z własnego ogródka. Istotny w całym procesie jest czas, w którym należy przeprowadzić ów zabieg, jak również sam sposób jego wykonania.

W obydwu przypadkach wykonywane czynności należy dostosować do rodzaju drzewka i jego wymagań. Właściwie przeprowadzona przycinka drzew owocowych wzmacnia je, co z kolei sprawia, że bardziej obficie owocują. Warto więc poświęcić temu zadaniu odrobinę czasu i własnej uwagi. 
 

Wiosenne cięcie drzew – o czym musisz pamiętać?


Na początek trzeba ustalić, kiedy przycinać poszczególne drzewka – pamiętając, że czas ten jest mocno zróżnicowany w zależności od ich rodzaju. Przycinanie jabłoni, podobnie jak przycinanie śliwek i gruszek, powinno odbywać się jeszcze pod koniec lutego lub na początku marca. Tymczasem morele, czereśnie i wiśnie należy przycinać dopiero po zbiorze owoców. A kiedy przycinać brzoskwinie? Najlepszym czasem na przycinanie brzoskwiń i nektarynek jest moment, kiedy na ich gałęziach pojawią się pierwsze pąki. 

Zasadniczo wyróżnia się dwa rodzaje cięcia: formujące i prześwietlające. Pierwsze z nich stosuje się na młodych drzewkach, do 4 lat od momentu posadzenia. Natomiast w przypadku starszych drzew należy zastosować cięcie prześwietlające. Cięcie formujące polega na skracaniu pnia drzewa – jabłonie i grusze należy skrócić o około 45 cm, a wiśnie o 30 cm.

Poza tym należy skrócić też pędy – długie (70–80 cm) o połowę, krótkie (do 10 cm) wyciąć całkowicie. Postępując w ten sposób przez kolejne lata wzmacniamy młode drzewka sprawiając, że ich korona przybiera ładny, wrzecionowaty kształt, a rosnące na nich owoce są większe i smaczniejsze.

Starsze drzewa przycinamy prześwietlająco, czyli skracamy pędy w taki sposób, aby do korony drzewa przedostawało się jak najwięcej światła słonecznego. Pozbywamy się więc wszystkich krzyżujących się do wnętrza korony pędów oraz pędów nakładających się na siebie. Bezwzględnie pozbywamy się też pędów chorych i uszkodzonych. 

Wiosenne cięcie drzew owocowych – ile to kosztuje?

Wiosenne cięcie drzew owocowych


Przycinanie drzew to jeden z najmniej kosztownych zabiegów pielęgnacyjnych. Do jego wykonania potrzebujemy wyłącznie dwóch narzędzi – do cieńszych pędów sekatora, natomiast do grubszych pędów piły. Ich zakup to wydatek rzędu kilkudziesięciu złotych.

Jeśli dodatkowo chcemy zabezpieczyć miejsce cięcia, musimy zakupić specjalną pastę przeznaczoną do tego celu. Jej cena nie jest wysoka i również waha się w granicach kilkudziesięciu złotych. Więcej na temat aranżacji ogrodu, także z wykorzystaniem drzewek owocowych, można dowiedzieć się, czytając artykuł „Projekt aranżacji ogrodu – kiedy warto skorzystać z tego rozwiązania?

Udostępnij:

Amator domowych gier zręcznościowych – zwłaszcza tych, które wymagają użycia wiertarki.

Nie ma takiej rzeczy, której nie próbowałby naprawić. Dla rodziny jest w stanie zrobić wszystko – nawet zacerować dziurę w hamaku. Strychy i piwnice nie mają przed nim tajemnic.