Przejdź do treści

Piwo - właściwości odżywcze

Udostępnij:

Choć według badań GUS piwo jest najchętniej spożywanym przez Polaków napojem alkoholowym, niewielu z popijających chmielowy napój wie, co tak naprawdę konsumuje. Piwa kraftowe czyli produkowane przez małe browary, zyskują na popularności ale mało kto zastanawia się nad tym, co kryje się w eleganckiej butelce z designerską etykietką. Warto poznać wartości odżywcze piwa oraz dowiedzieć się ile energii dostarczy organizmowi. Gotowi na krótką lekcję?

Piwo – co musisz wiedzieć?

  • Piwo otrzymuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży piwowarskich i wody.

  • Piwo jest obecnie trzecim najczęściej spożywanym napojem na świecie – zaraz po wodzie i herbacie.

Warzenie piwa to proces składający się z kilku etapów. Można go przygotować samemu w domu – o ile posiada się odpowiedni sprzęt. Wymaga to sporego wysiłku i mnóstwa cierpliwości.

Piwo - właściwości odżywcze


Jeśli próbujesz zrzucić zbędne kilogramy, z pewnością wiesz, że piwo nie jest Twoim sprzymierzeńcem. Wartość kaloryczna piwa jest bardzo wysoka, podobnie jak i innych alkoholi. 100 ml piwa może zawierać od 43 kcal w przypadku piwa jasnego, do 60 kcal, jeśli w grę wchodzi piwo ciemne. Pół litra piwa czyli standardowa dawka serwowana w polskich barach i dostępna w sprzedaży detalicznej zawiera więc od 250 do 300 kcal.

Problemem dla odchudzających się jest także wysoki indeks glikemiczny piwa wynikający z obecności maltozy. Co to dla nas oznacza? Poziom cukru we krwi po wypiciu piwa rośnie bardzo szybko ale i bardzo szybko spada a to prowadzi do napadów wilczego głodu.

Piwo spożywane z umiarem może przynieść korzyści dla całego organizmu. Witamina B1, zawarta w piwie, przyspiesza trawienie tłuszczów i węglowodanów. Czasami więc lekarze zalecają spożywanie niewielkich ilości piwa przy problemach gastrycznych.

Zdrowotne właściwości piwa mogą też potwierdzić chorzy, którzy cierpią na schorzenia układu moczowego. Piwo o niskiej zawartości alkoholu skuteczniej niż wszystkie inne środki przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych.

Używane w produkcji piwa szyszki chmielu, ze względu na zawartość lupuliny, humuliny i żywicy okazują się także pomocne w leczeniu nerwic i bezsenności. Dlatego też piwo skutecznie pomaga się odprężyć. 

Właściwości zdrowotne piwa dotyczą również układu immunologicznego. Zawarta w tym napoju tetracyklina to naturalny antybiotyk, który zapobiega infekcjom. By jednak piwo faktycznie okazało się zdrowe nie można z nim przesadzać.
 

Piwo piwu nierówne...

Piwo piwu nierówne...

Cena piwa zależy od jego marki i sposobu produkcji. Piwa produkowane przez duże krajowe koncerny są najtańsze – w sklepie można je dostać już za 2–3 zł za puszkę lub butelkę 0,5 l. Droższe będą na pewno piwa sprowadzane z zagranicy, szczególnie z krajów, które znane są z produkcji tego trunku, jak Belgia czy Czechy. Jeśli masz ochotę na butelkę zagranicznego piwa bądź przygotowany na wydatek rzędu 10-30 zł.

Podobnie sprawa ma się z coraz bardziej popularnymi piwami kraftowymi – a więc takimi z małych, lokalnych i prywatnych browarów, prowadzonych zazwyczaj przez amatorów piwa, którzy lubują się w eksperymentach. Składniki, które dodają do piwa, bywają zaskakujące… W zależności od kosztów produkcji i renomy danego browaru, piwa kraftowe mogą kosztować od 10 do nawet 45 zł za butelkę, przy czym zazwyczaj jest to butelka 0,33 l.

Pamiętaj jednak by zachować umiar. Zrzucenie piwnego brzuszka nie będzie ani łatwe, ani tanie… Jeśli zaś jest już za późno, dowiedz się, ile to kosztuje podczas lektury artykułu „Indywidualny plan diety - dlaczego warto? Ile kosztuje współpraca z dietetykiem?”

Udostępnij:

Miłośnik wszelkiej aktywności. Relaksuje go rower i dobre kino akcji – najchętniej oglądane razem z dzieciakami

Ceni sobie wolny czas, choć ciągle ma go za mało. Uważa, że nie ma takiej pogody, która uniemożliwia jazdę na rowerze. Dzieci są dla niego nieustającą inspiracją.