Przejdź do treści

Sok z czarnego bzu, czyli naturalny eliksir wzmacniający organizm

Udostępnij:

Czarny bez jest bogata w witaminy, minerały i inne składników odżywczych. Wyciąg z czarnego bzu wchodzi w skład leków, suplementów i kosmetyków. Dawniej wierzono, że jest lekarstwem niemal na wszelkie dolegliwości. Na jego bazie przyrządza soki. Taki sok można nie tylko kupić, ale przygotować samodzielnie. 

Sok z czarnego bzu – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Czarny bez, zwany też bzem dzikim, lekarskim czy bzowiną, od wieków ceniony jest jako roślina lecznicza. Wykorzystuje się zarówno jej liście (do naparów), jak i owoce (przede wszystkim soki). Sok z czarnego bzu zawiera m.in. witaminy ( B2, C, kwas foliowy), minerały (potas i fosfor), polifenole. Wśród tych ostatnich warto wymienić kwas chlorogenowy i rutynę. Każdy z tych organicznych związków chemicznych jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.

Regularne stosowanie soku z czarnego bzu prowadzi do wzmocnienia organizmu. Warto pić sok z czarnego bzu w okresach spadku odporności, przy infekcjach i przeziębieniach, ponieważ wykazuje on działanie napotne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Uszczelnia ściany naczyń włosowatych, wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych, reguluje trawienie.

Dodatkowo, z racji tego, że działa lekko przeczyszczająco, wykorzystywany jest w dietach odchudzających i oczyszczających – usuwa zbędne produkty przemiany materii. Picie soku może być też terapią wspomagającą w nerwobólach, bólach migrenowych i reumatycznych.

Jak stosować sok z czarnego bzu? 

Herbata z czarnego bzu


Sok z czarnego bzu – kupiony w sklepie lub przygotowany samodzielnie – należy rozrzedzić w płynie, w wodzie lub w herbacie. W jego piciu trzeba zachować umiar (głównie ze względu na działanie przeczyszczające). Aby w krótkim czasie zaobserwować efekty, wystarczy pić 50 ml na dobę w dawkach podzielonych, np. 2-3 razy dziennie.

Czy czarny bez jest trujący?

Wiele osób zastanawia się, czy sok z czarnego bzu jest szkodliwy. Sok – przyjmowany w rozsądnych dawkach – nie jest szkodliwy. Wręcz przeciwnie, wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Trujące są natomiast niedojrzałe, surowe owoce. Zarówno owoce i kwiaty zawierają glikozydy cyjanogenne, przede wszystkim sambucynę i sambunigrynę.

Zatrucie tymi związkami objawia się m.in. biegunką, nudnościami i wymiotami, zawrotami głowy, ogólnym osłabieniem. Może również dojść do zaburzeń oddychania. Po obróbce termicznej związki te nie stanowią zagrożenia.

Sok mogą pić dzieci od 2 roku życia. Kobiety w ciąży i karmiące powinny zasięgnąć opinii lekarza prowadzącego, choć do tej pory nie odnotowano niebezpiecznych skutków ubocznych picia soku w niewielkich ilościach. Rzadko też występuje uczulenie nie czarny bez.

Jak zrobić sok z czarnego bzu?

Jak przygotować sok z czarnego bazu?


Sok z czarnego bzu można kupić w sklepie – kosztuje on średnio 12-17 zł za około 500 ml (w zależności od producenta). Ale można go też przygotować samodzielnie. Owoce czarnego bzu należy zbierać w sierpniu i wrześniu, gdy wszystkie są dojrzałe.

Dokładnie umyte owoce przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż puszczą sok. Następnie przeciskamy je przez gazę. Do czystego soku dodajemy miód (na 10 porcji soku przypada 1 porcja miodu). Całość zagotowujemy i przelewamy do butelek.

Przechowywanie soku

Sok z czarnego bzu należy przechowywać w ciemnych butelkach, w suchym i ciemnym miejscu, aby nie dochodziło do jego przegrzania i kontaktu ze światłem słonecznym w wyniku czego mógłby stracić swoje lecznicze właściwości.

Udostępnij:

Fan zdrowego stylu życia. Smakosz dobrej, czyli zdrowej kuchni.

Kocha jeść, ale tylko zdrowo. Docenia wiedzę medyczną przodków i lecznicze właściwości jedzenia. Fascynują go możliwości współczesnej medycyny.