Przejdź do treści

Jak upiec kaczkę? Poznaj przepis, który skradnie twoje serce!

Udostępnij:

Mięso z kaczki, zarówno smażone, jak i pieczone, jest wyraziste i aromatyczne. Można podawać je na ciepło jako obiad, ale także na zimno jako przekąskę. Jak zrobić idealną kaczkę? Oto przepis.

Kaczka pojawiła się w polskiej kuchni już za czasów Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Podawana jest na wiele sposobów. To jeden z symboli naszej tradycyjnej kuchni – można ją serwować na słodko: z jabłkami, pomarańczami, żurawiną, w sosie malinowym, żurawinowym, a także na słono w staropolskim sosie śmietanowym. Kaczki mimo, że są bardziej tłuste niż kurczak czy indyk, uchodzą za bardziej szlachetne.

Co najważniejsze, jest to danie idealne nie tylko na świąteczną kolację, ale także na zwyczajny rodzinny obiad. Nie jest bardzo trudna w przygotowaniu, jednak trzeba pamiętać, aby ją zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc, a następnie piec około dwóch godzin. Mięso powinno być dobrze wysmażone, a skórka chrupiąca. Delikatne, jasnoróżowe mięso zadowoli każde podniebienie.

Jak przygotować kaczkę?

Pieczona kaczka z jabłkami

W pierwszej kolejności kaczkę należy odpowiednio zamarynować. Podstawowymi składnikami będą sól oraz czosnek. Ponadto do kaczki można dodać majeranek, miód, a nawet sos sojowy. W zależności od preferencji można także dodać takie zioła, jak tymianek czy estragon. Kaczkę należy dokładnie natrzeć marynatą.

Zamarynowaną odstawia się na 2–3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby wchłonęła wszystkie przyprawy. Kiedy mięso na drugi dzień jest gotowe, należy je najpierw ocieplić do temperatury pokojowej.

Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego wcześniej tłuszczem. Kaczkę układamy grzbietem do góry. Piekarnik należy nagrzać do 200 st. Celsjusza. Mięso pieczemy przez pół godziny bez pokrywki, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. Celsjusza, zamykamy naczynie pokrywką i tak pieczemy przez następne dwie godziny.

Na 30 minut przed końcem pieczenia do naczynia z kaczką można dołożyć jabłko pokrojone na ćwiartki, jednak należy pamiętać, żeby ze środka usunąć gniazda nasienne. Do jabłek można dodać odrobinę konfitury żurawinowej lub cynamonu.

Do pieczeni można podawać ziemniaki bądź kluski. Aby samodzielnie przygotować kluseczki, należy przygotować 3 jajka, 125 ml gęstej śmietany 18%, 250 g mąki pszennej oraz sól. Wszystkie składniki należy zmieszać, tak aby powstała gładka masa. Kluseczki można formować, a potem wkładać je szybko do wrzątku. Po chwili kluseczki będą gotowe do podania. Można je polewać stopionym z kaczki tłuszczem.

Dlaczego warto jeść mięso z kaczki?

Meżczyzna w kuchni przyrządza kaczkę

Mięso z kaczki to skarbnica witamin z grupy B, jest bogate także w potas, żelazo i magnez. Kacze mięso stanowi ponadto bogate źródło białka. Niestety, jest dość kaloryczne, a przez to również ciężkostrawne. Ilość tłuszczu w kaczce, łącznie ze skórą, sięga nawet 30%, dlatego powinno się ją jeść okazjonalnie.

Kaczka jest jednym z symboli polskiej kuchni. Dobrze przyprawiona ma wyrazisty smak, jest soczysta i aromatyczna. Pierś z kaczki dobrze komponuje się z jabłkiem, żurawiną czy pomarańczami. Mięso z kaczki zawiera w sobie dużo wartości odżywczych, ale jest też bardzo tłuste, a co za tym idzie – ciężkostrawne. Można jeść je okazjonalnie. Warto zwracać uwagę na to, co się je i starać się, aby dieta była zbilansowana. Jakich potraw unikać przed snem?

Udostępnij:

Miłośnik wszelkiej aktywności. Relaksuje go rower i dobre kino akcji – najchętniej oglądane razem z dzieciakami

Ceni sobie wolny czas, choć ciągle ma go za mało. Uważa, że nie ma takiej pogody, która uniemożliwia jazdę na rowerze. Dzieci są dla niego nieustającą inspiracją.