Przepisy na soki, które pomogą uzyskać płaski brzuch
Jedną z najczęstszych bolączek kobiet marzących o idealnej sylwetce jest nadmiar tkanki tłuszczowej zgromadzonej na brzuchu. Dietetycy i trenerzy podkreślają, że płaski brzuch zaczyna się w kuchni. O tym jak uzyskać ten efekt z zastosowaniem soków, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Na czym polega dieta sokowa?
Dieta sokowa ma na celu przede wszystkim oczyszczanie organizmu z toksyn. Chodzi głównie o to, że przez kilka dni (od trzech do siedmiu) pijemy wyłącznie soki owocowe, owocowo-warzywne i warzywne. W teorii przez tych kilka dni soki mają zastępować tradycyjny posiłek, a jednocześnie dostarczać ciału bomb witaminowych.
Poszczególne soki są tak skomponowane, by w formie gęstego przecieru zaspokajać dzienne zapotrzebowanie na wszelkie składniki odżywcze i około 1200-1400 kalorii. Fakt, że forma tych posiłków ma półpłynną postać powoduje, że organizm szybciej je trawi i transportuje do krwioobiegu.
Zastanawiając się jak zgubić brzuch, warto będzie wypróbować tę metodę. A to dlatego, że unikamy przejadania się, ale też odciążamy organizm od konieczności przetrawienia niekiedy ciężkich, wzdymających posiłków, które automatycznie „pompują” brzuch. Jest to też okazja, żeby wspomóc naturalne procesy oczyszczania, podreperować naszą odporność, samopoczucie i witalność, ale też stworzyć podwaliny pod zmiany w odżywianiu.
Żadna dieta nie przyniesie trwałych efektów, jeżeli po jej zakończeniu wrócimy do złych nawyków żywieniowych. Picie wyłącznie soków przez kilka dni, być może da nam czas na przemyślenie tego, co wcześniej najbardziej nam szkodziło.
Oczywiście po zakończeniu kuracji sokowej prawdopodobnie zgubimy kilka kilogramów, ale będzie to tylko nadmiar wody, a nie tkanki tłuszczowej. Do tego potrzeba więcej czasu. Dlatego lepiej nastawić się na oczyszczanie sokami, a nie na odchudzanie jako takie – raczej potraktować je jako efekt uboczny i dobry punkt wyjścia do dalszej pracy nad sobą.
Z diety sokowej powinny zrezygnować kobiety w ciąży, cierpiące na anemię, niskie ciśnienie krwi czy choroby nerek.
Co pić, żeby schudnąć?
Pełna dieta sokowa to jedna z możliwości. Na jej przeprowadzenie warto wybrać takie dni, które nie są zbytnio wypełnione wytężoną pracą i wysiłkiem. Może to być np. dłuższy weekend. Możemy też soki odchudzające wykorzystać jako drugie śniadanie czy podwieczorek – pomiędzy tradycyjnymi posiłkami. Wciąż dostarczymy sobie porcji witamin, ale nie będziemy musieli ograniczać się do wypijania soku zamiast zjedzenia obiadu.
Zaletą wprowadzenia soków na stałe do swojej diety jest to, że bardzo łatwo można je przygotować i zabrać ze sobą na przykład do pracy.
Przepis na zielony sok:
- ½ ogórka zielonego
- 2 jabłka
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 łodyga selera naciowego
- woda mineralna niegazowana
Do tego można dodać również swoje ulubione zioła (najlepiej świeże) i całość zmiksować.
Przepis na żółty sok:
- 4 jabłka
- 2 marchewki
- 2 plastry surowego buraka
- 2 plasterki cytryny
- ½ żółtej papryki
- 2 plastry ogórka
- pół łodygi selera naciowego
- 6 cm łodygi brokułu
Wszystkie składniki ułożyć w sokowirówce zaczynając i kończąc na jabłkach, a następnie zmiksować.
Tak naprawdę każdy sok można skomponować według własnego uznania i smaku. Ważne jest to, by nie katować się dietą, a czerpać z niej tyle przyjemności, ile się da. Dobrym dodatkiem będzie też woda. Można ją wzbogacić np. sokiem z cytryny i ananasa, by dodawała energii i nawadniała organizm. Sprawdź też, jak w procesie odchudzania może pomóc sauna.