Lodówki No Frost i Low Frost – jak wybierać lodówkę bezszronową?
Wiele osób nie przywiązuje odpowiednio dużej wagi do zakupu lodówki, a to właśnie ona powinna być najważniejsza w kuchni. Jaką wybrać i dlaczego warto zastanowić się nad lodówką bezszronową?
Nowoczesne lodówki oferują bardzo dużo możliwości i systemów, jednak nie zawsze wiemy, co one dokładnie oznaczają. Klasyczne lodówki użytkowane w naszych kuchniach od dziesięcioleci mają niestety dużo wad. Jedna z nich to osadzanie się szronu w zamrażarce, który po kilku miesiącach może zajmować większą jej część.
System No Frost: To mechanizm, który kontroluje poziom wilgotności – ogranicza powstawanie lodu i szronu na ściankach części chłodzącej. Nie osadza się powłoka szronowa w lodówce, dzięki czemu rozmrażanie nie jest konieczne.
System Low Frost: Wykorzystuje technologię opierającą się na systemie odprowadzania wilgoci, czyli warstwa lodu i szronu powstaje znacznie wolniej i w mniejszym stopniu niż w przypadku lodówek bez systemu Low Frost. Technologia ta jest tańsza od No Frost, jednak mniej skuteczna. Musimy liczyć się z koniecznością odmrażania zamrażarki przynajmniej raz w roku.
System Full No Frost: Zapobiega powstawaniu szronu i lodu zarówno w części chłodzącej, jak również mrożącej lodówki.
Wady systemów No Frost
Usuwanie wilgoci z lodówki wiąże się również z wadami. Musimy liczyć się z większym wysuszaniem przechowywanej żywności, a co za tym idzie z jej szybszym zepsuciem. Na rynku pojawia się coraz więcej urządzeń wyposażonych w dedykowane półki na owoce i warzywa, w których panuje wilgoć porównywalna do klasycznych lodówek. W sprzedaży dostępne są również modele ze specjalnymi szufladami z regulacją wilgoci.
Ile zapłacimy?
Lodówki Low Frost – ceny tych modeli zaczynają się już od kwoty ok. 1300 złotych. W tej cenie można bez problemu znaleźć lodówkę o klasie energetycznej A++, o pojemności 300 litrów, wyposażoną w pojemnik na owoce i warzywa zapobiegający wysuszaniu w chłodziarce, a także większą szufladę na spore gabarytowo produkty. W zależności od modelu mogą pojawić się inne praktyczne rozwiązania, jak np. podświetlenie LED czy opcja super-mrożenia.
Lodówki No Frost – w tej kategorii ceny zaczynają się od ok. 2000 złotych. Za tę kwotę można spodziewać się klasy energetycznej co najmniej A++ i minimum 250 litrów pojemności. Oprócz tych elementów, które występują w Low Frost, można oczekiwać specjalnych dodatków, np. alarmu otwartych drzwi czy kilku trybów działania do wyboru. Elementy praktyczne, jakich możesz się spodziewać w tej cenie, to np. półka na wino czy pojemniki na jajka lub nabiał. Lodówka powinna pracować bardzo cicho, nie przekraczając 40 dB.
Lodówki Full No Frost – granica cenowa tego typu modeli to ok. 2500 złotych, a przeciętnie 3000 złotych. Jednak za taką cenę dostajesz bardzo praktyczne rozwiązania, które znacznie ułatwiają przechowywanie oraz mają wpływ na żywotność lodówki, jak na przykład: obudowa ze stali nierdzewnej, komora Natural Fresh, która zapewni świeżość warzyw, owoców i wędlin nawet do dwóch tygodni, itp. Te lodówki cechuje najwyższa klasa energetyczna, a więc są wydatkiem, który prędzej czy później zwróci się w niższych kosztach prądu.