Które gatunki ryb są najzdrowsze?
Ryby, zwłaszcza tłuste ryby morskie to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. W rybach znajduje się też wiele składników odżywczych. Dietetycy i eksperci od spraw zdrowego odżywiania nie mają wątpliwości – ryby powinny stanowić jeden z ważniejszych elementów zdrowej diety.
Ilość oraz jakość właściwości w nich zawartych pod wieloma względami znacznie przewyższa te znajdujące się w mięsie. Choć nie ulega wątpliwości, że ryby są zdrowe, należy jednak pamiętać, że nie dotyczy to każdego gatunku. Istnieje też grupa ryb, które trudno określić tym mianem, a wręcz przeciwnie, bo ich spożywanie może okazać się niebezpieczne dla zdrowia. Które morskie ryby warto jeść, a których lepiej unikać?
Co zawierają ryby morskie i rzeczne?
Ryby morskie to najcenniejsze źródło kwasów omega, które są odpowiedzialne za niwelowanie wolnych rodników zwiększających ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Kwasy te wspomagają pracę serca, budują komórki organizmu, usprawniają pracę mózgu, pooprawiają pamięć i koncentrację, zmniejszają ryzyko wystąpienia rozmaitych chorób, między innymi zwyrodnienia plamki żółtej, opóźniają procesy starzenia.
Lista ich zasług dla poprawy zdrowia i kondycji organizmu jest naprawdę długa. W rybach znajdują się też liczne witaminy i minerały. Należą do nich między innymi witaminy A, E i D, witaminy z grupy B, potas, jod, selen, magnez, wapń. Ilość składników odżywczych zawartych w rybach uzależniona jest od ich gatunku. Które z nich są najzdrowsze?
Ryby morskie do jedzenia – które najlepsze?
Dobra ryba dla każdego zapewne oznacza coś innego. Jednak zazwyczaj podczas zakupu skupiamy się przede wszystkim na walorach smakowych poszczególnych gatunków i najczęściej sięgamy po te, które zyskują nasze uznanie.
Niestety nasze gusta smakowe bardzo często nie pokrywają się z tym, co jest dobre dla naszego organizmu. Dlatego też warto poznać wartości odżywcze znajdujące się w różnych gatunkach ryb i wybierać te, które dostarczają nam naprawdę cennych substancji, poprawiając tym samym funkcjonowanie organizmu, wzmacniając zdrowie i ogólną kondycję.
Do grupy tych najlepszych pod względem zawartości witamin i minerałów należą gatunki ryb takie jak: makrela, śledź, dorsz, pstrąg, łosoś oraz mintaj. Ten ostatni posiada najmniej tłuszczu, a tym samym kwasów omega, ale za to najwięcej fosforu. Pozostałe zaś są źródłem cennych dla zdrowia kwasów omega.
Największą ich ilość zawierają łosoś oraz pstrąg. Dużą zawartością tych składników cechuje się też makrela, którą najczęściej spożywamy w wędzonej postaci. W rybie tej znajdują się ponadto witaminy A, D, E, witaminy z grupy B oraz wiele składników mineralnych. Spożywanie makreli w pozytywny sposób wpływa na pracę tarczycy.
Podobne zalety posiada dorsz oraz pstrąg. Wiele właściwości odżywczych znajduje się także w mięsie śledzia. Na szczególną uwagę zasługuje łosoś, czyli najtłustszy gatunek ryby i jednocześnie najbardziej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Warto jednak podkreślić, że nie zawsze spożywanie tego gatunku okazuje się mieć dobry wpływ na nasze zdrowie. Wszystko za sprawą łososia hodowlanego, który niestety – ze względu na jakość pasz wykorzystywanych w trakcie hodowli – zawiera duże ilości szkodliwych substancji.
Dlatego zanim zdecydujemy się na zakup łososia, upewnijmy się, z jakiego źródła pochodzi. W tym celu warto dokładniej przyjrzeć się mięsu ryby, a dokładniej jego barwie. Im jaśniejsza (jasnobeżowa lub jasnoróżowa), tym więcej wartości odżywczych zawiera ryba. Natomiast charakterystyczny, mocno pomarańczowy kolor oznacza, że ryba pochodzi ze sztucznej hodowli, a kolor jej mięsa jest wynikiem stosowania paszy zawierającej hormony oraz mączkę karotenową.
Źródło pochodzenia warto ustalić, kupując okonia. Pomimo tego, że polskie okonie są uznawane za zdrowe ryby, bogate w składniki odżywcze, w sprzedaży najczęściej dostępne są okonie nilowe, które – w odróżnieniu od naszego rodzimego gatunku, zawierającego dobroczynne kwasy omega 3 – zawierają kwasy omega 6 zwiększające poziom złego cholesterolu we krwi.