Przejdź do treści

Zamrażarka skrzyniowa czy szufladowa – jaką wybrać?

Udostępnij:

Czas to pieniądz – robimy wszystko, by trochę go zaoszczędzić i nie tracić tam, gdzie nie jest to potrzebne. Czasem powiedzenie to ma charakter bardziej dosłowny i wydanie dodatkowych pieniędzy na zakup urządzenia – takiego jak zamrażarka – staje się w dłuższej perspektywie inwestycją pozwalającą nam zaoszczędzić sporo czasu. Jak? Dzięki dużej pojemności możemy mrozić w niej sporą część zakupów spożywczych, zarówno typowych „mrożonek", jak i mięsa a nawet warzyw i pieczywa.

W ten sposób unikniemy zbyt częstych wizyt w markecie. Możemy też mrozić gotowe potrawy, które przygotujemy w większej ilości. To rozwiązanie sprawi, że po jednym dniu spędzonym w kuchni, otrzymamy cały zestaw superszybkich, smacznych i zdrowych domowych obiadów na kilka dni.

Zalety te trudne są do osiągnięcia przy zamrażalnikach połączonych z lodówkami. Co prawda funkcje chłodzenia są w nich podobne, ale siłą rzeczy ich pojemność jest znacznie bardziej ograniczona i nieporównywalnie mniejsza, niż w przypadku zamrażarek kupowanych osobno.

A wtedy wyżej wspomniane zalety mrożenia znikają, bo najzwyczajniej w świecie nie jesteśmy w stanie zmieścić w takim zamrażalniku wystarczającej ilości rzeczy. Dlatego dobrym pomysłem jest rozważenie zakupu zamrażalki. Pytanie tylko: jakiej?

Rodzaje zamrażarek

Dwa najpopularniejsze rodzaje tego typu urządzeń to zamrażarka skrzyniowa i szufladowa. Różnią się nie tylko kształtem czy gabarytami, ale także funkcjonalnością.

Zamrażarka skrzyniowa


Zamrażarki skrzyniowe zwane są także ladami, ponieważ to one zwykle były stosowane w sklepach i marketach. Swoim wyglądem przypominają skrzynie czy kufry, a ich drzwiczki montowane są na górze.
 

Zamrażarka szufladowa
 

Z kolei zamrażarki szufladowe wyglądem nie różnią się specjalnie od lodówek. Mają pionowy ("stojący") układ i frontowe drzwi. W środku, zamiast półek, znajdują się szuflady, w których można przechowywać różne kategorie produktów. To szufladowe rozwiązanie jest też coraz częściej stosowane w zamrażalnikach zintegrowanych z lodówką.

Na rynku możemy dostać jeszcze zamrażarki do zabudowy. W zasadzie są to zamrażarki szufladowe o mniejszych gabarytach, a co za tym idzie – mniejszej pojemności – które przeznaczone są do zabudowania w szeregu (lub pionie) mebli kuchennych. To rozwiązanie jest bardzo eleganckie i sprawdzi się w nowoczesnej kuchni. Nie jest natomiast zbyt praktyczne, ponieważ mniejsza pojemność takich zamrażarek odbiera im sporą część atutów.

Wady i zalety różnych typów zamrażarek

Wygoda użytkowania leży zdecydowanie po stronie zamrażarki szufladowej. Jako że jest ona stojąca, wkładanie i wyjmowanie z niej produktów nie wymaga schylania. Dzięki konstrukcji szufladowej łatwiej też posortować produkty oraz szybko wyjąć ten, na którym w danej chwili nam zależy.

Zamrażarka skrzyniowa nie daje takich możliwości. Co prawda niektóre modele zawierają koszyki pozwalające segregować mrożone produkty, jednak nawet z nimi będzie to trudniejsze, niż w przypadku modeli szufladowych.

Natomiast do zalet zamrażarek skrzyniowych należy bez wątpienia pojemność oraz możliwość mrożenia produktów o dowolnych gabarytach. Oczywiście muszą się one mieścić do zamrażarki, mogą ją jednak wypełnić, w przeciwieństwie do zamrażarek szufladowych, gdzie ograniczeni jesteśmy pojemnością jednej szuflady.

Którą zamrażarkę wybrać?

Jeśli zamierzamy mrozić duże ilości tych samych produktów – na przykład mięsa z własnej hodowli czy warzyw z ogródka – wtedy zamrażarka skrzyniowa będzie dla nas wygodniejsza. Często mrozi do niższej temperatury, przez co produkty mogą w niej dłużej leżeć. Są też bardziej oszczędne, przez co stanowią dobry wybór również poza domem: do sklepów czy punktów gastronomicznych.

Zamrażarka szufladowa sprawdzi się wtedy, gdy zależy nam na zwiększeniu powierzchni zamrażalnika przy zachowaniu jego funkcjonalności. Gdy przechowujemy w zamrażarce różnego rodzaju produkty (mrożonki, gotowe potrawy, pieczywo, lody, mięso itd.), chcemy mieć je pogrupowane i łatwo dostępne, system szuflad sprawdzi się lepiej. To również wygodniejsza opcja dla osób starszych lub niskich, które mogą mieć problem z wyjmowaniem rzeczy z głębokich skrzyń.

Ile kosztuje zamrażarka?

Koszt zamrażarki uzależniony jest od kilku czynników:

  1. Pojemność. Małe zamrażarki mieszczą do 100 litrów, średnie – do 200, duże – do 300. Możemy znaleźć też większe urządzenia, pozwalające pomieścić nawet powyżej 500 litrów, jednak ich użytkowanie w domowych warunkach może być nieekonomiczne. Lepiej bowiem wybrać mniejszą zamrażarkę, której przestrzeń będziemy wypełniać, niż większą, która będzie stała w połowie pusta.
     
  2. Klasa energetyczna. Najwięcej spotkamy modeli w klasie A+, wśród droższych propozycji znajdziemy jednak A++ a nawet A+++. Zamrażarki w wyższej klasie energetycznej zużywają mniej prądu, choć należy pamiętać, że to nie jedyny wyznacznik. Dużą rolę odgrywa także różnica temperatur między wnętrzem zamrażarki a otoczeniem – dlatego użytkownicy tych urządzeń często decydują się na ich ulokowanie np. w chłodnej piwnicy.
     
  3. Klasa zamrażarki. Wyraża się ją systemem gwiazdkowym. W tej chwili na rynku dostępne są w zasadzie wyłącznie zamrażarki trzygwiazdkowe (mrożące w temperaturze do -18 stopni, umożliwiające przechowywanie produktów do 12 miesięcy) i czterogwiazdkowe (mrożące w temperaturze do -24 stopni, umożliwiające przechowywanie produktów powyżej roku).

Ceny zamrażarek skrzyniowych zaczynają się już od ok. 600 zł (mniejsze modele w klasie A+). Za 1500 zł będziemy mieli większy wybór dużych zamrażarek skrzyniowych o lepszych parametrach.

Zamrażarki szufladowe również zaczynają się od ok. 600 zł, ale mają wtedy zdecydowanie mniejszą pojemność (od 60 do 100 litrów). Za większą zamrażarkę tego typu będziemy musieli zapłacić ponad 1000 zł. Zamrażarek szufladowych jest obecnie więcej na rynku i ich górna granica cenowa sięga ponad 6000 zł. W drogich modelach możemy jednak liczyć na szereg funkcji dodatkowych oraz atrakcyjny wygląd obudowy.

Tagi AGD ceny
Udostępnij:

Fan zdrowego stylu życia. Smakosz dobrej, czyli zdrowej kuchni.

Kocha jeść, ale tylko zdrowo. Docenia wiedzę medyczną przodków i lecznicze właściwości jedzenia. Fascynują go możliwości współczesnej medycyny.