Właściwości odżywcze orzechów włoskich
Czy wiesz, że waga jednego orzecha to od 3 do 10 gramów w zależności od odmiany, a drzewo orzecha włoskiego żyje nawet 500 lat. O walorach smakowych dojrzałych orzechów nie trzeba zbyt długo się rozwodzić, bo wszyscy je doskonale znamy, a z kolei niedojrzałe sztuki wykorzystuje się do produkcji przepysznych nalewek. Zastanówmy się jednak nad właściwościami odżywczymi orzechów włoskich i odpowiedzią na pytanie, dlaczego warto umieścić je w swoim jadłospisie.
Czy warto jeść orzechy włoskie? To pytanie ma tylko jedną właściwą odpowiedź. Oczywiście, orzechy włoskie trzeba jeść jak najczęściej! Należy pamiętać, że orzechy są kaloryczne i ciężkostrawne, dlatego optymalną dzienną dawką tego przysmaku jest jedna garść, czyli około 7 sztuk.
Wielu młodych ludzi podczas sesji egzaminacyjnych wspomaga się napojami energetycznymi, które są szkodliwe dla organizmu. Prawdopodobnie nie wiedzą oni, że powinni zamienić je na orzechy włoskie, które doskonale wspomogą i ciało, i mózg w okresach wzmożonego wysiłku intelektualnego.
I choć orzechy są dość kaloryczne, to warto włączyć dodatkową porcję wysiłku fizycznego i wspomagać się właśnie nimi. Posiadane przez orzechy włoskie wartości odżywcze i właściwości sprawiają, że są one bardzo cennym składnikiem każdej diety.
Właściwości orzechów włoskich
Właściwości orzechów włoskich są tak cenne, że warto je jeść. Orzechy włoskie zawierają przede wszystkim ogromne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, których poziom należy w organizmie sukcesywnie uzupełniać. Zmniejszają one ryzyko pojawienia się miażdżycy naczyń krwionośnych, doskonale redukują i utrzymują ciśnienie krwi na właściwym poziomie. Spożywanie odpowiedniej ilości orzechów włoskich zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, zakrzepów krwi i nowotworów.
Orzechy włoskie to także niezwykle bogate źródło błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania całego układu pokarmowego. 100 gramów obranych orzechów włoskich to aż 7 gramów błonnika, co jest równoważne z trzydziestoprocentowym, dziennym zapotrzebowaniem organizmu na ten składnik.
Są one również doskonałym źródłem kwasu foliowego, dlatego wszystkie kobiety planujące ciążę i te, które już spodziewają się dziecka powinny jeść orzechy włoskie. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego dziecka.
Orzechy włoskie to także wielkie bogactwo witamin z grupy B oraz witaminy E, będącej doskonałym antyoksydantem. Ponadto w orzechach znajdziemy selen, potas, żelazo, wapń, a nawet mangan i miedź. To właśnie te składniki wpływają na fakt, że orzechy włoskie wspierają koncentrację i wspomagają pracę mózgu. Dzięki tym elementom, jedząc orzechy w różnej postaci, w znacznym stopniu możemy zapobiegać anemii, wzmocnić układ kostny (co jest szczególnie ważne u kobiet w wieku pomenopauzalnym), a także skutecznie zapobiec nadciśnieniu.
Orzech włoski – kalorie
To prawda, że 100 gramów orzechów włoskich to aż 650 kcal. Jednak są to jedne z najzdrowszych kalorii, jakie znajdują się w różnych potrawach. Choć to kaloryczna, to niezwykle zdrowa przekąska, która może zapobiec wystąpieniu wielu groźnych chorób.
Jak przechowywać orzechy?
Wszystkie cenne składniki w orzechach znajdziemy wówczas, gdy są one właściwie przechowywane. Nie warto kupować orzechów już obranych. Lepiej zrobić to samemu, a następnie umieścić je w szklanym, szczelnie zamykanym słoiku.
Najlepsze orzechy to często te zerwane z własnego drzewa rosnącego w przydomowym ogrodzie lub na działce. Ponieważ cena orzechów włoskich czasami może przyprawić o zawrót głowy, więc jeśli mamy do dyspozycji przydomowy ogródek, może właśnie warto zainwestować w jedno lub dwa drzewka i po pewnym czasie cieszyć się własnymi orzechami?