Przejdź do treści

Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa - co wybrać?

Udostępnij:

Soki z owoców i warzyw to bogate źródło witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Możemy pozyskać je przy pomocy dwóch urządzeń - sokowirówki szybkoobrotowej oraz wyciskarki działającej na wolnych obrotach. Czym te urządzenia różnią się od siebie oraz jakie są ich główne wady i zalety?

Sokowirówka -  co warto o niej wiedzieć?

Sokowirówki to zwykle najpopularniejszy i najtańszy typ urządzeń przeznaczony do wyciskania soków z twardych owoców i warzyw korzeniowych - jabłek, marchwi czy buraków. Urządzenie tego typu zupełnie nie nadaje się z kolei do robienia soków z zieleniny (jarmużu, sałaty, ziół) czy drobnych owoców jagodowych.

Działanie sokowirówki szybkoobrotowej polega na wyciskaniu soku tam, gdzie doszło do przecięcia struktury warzyw lub owoców. Z tego powodu sok nie jest wydobywany z przestrzeni międzykomórkowej, a to właśnie tam znajdują się witaminy i najważniejsze składniki odżywcze. Przy użyciu sokowirówki duża część z wartościowych części owoców i warzyw zamiast do naszych szklanek trafia bezpośrednio do miazgi. I właśnie z tego powodu sok z sokowirówki nie ma wszystkich wartości odżywczych, które znajdują się w surowych owocach i warzywach.

Jak działa sokowirówka szybkoobrotowa? 

Sokowirówka2

Sokowirówka szybkoobrotowa składa się z sita, na którego ściankach są małe otwory, zaś w jego dnie znajdują się ostrza. Całość po uruchomieniu zaczyna wirować, a wyciśnięty sok spływa przez otwór spustowy. Modele szybkoobrotowych wyciskarek wyposażone są najczęściej w silnik o mocy minimum 700W. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie stosunkowo dużej ilości soku bez ryzyka zapchania i przeciążenia urządzenia. Dość wysokie częstotliwości obrotów sokowirówek (od 6000-12000 obrotów na minutę) sprawiają, że uzyskany sok jest napowietrzony, szybko może ulec utlenieniu i dlatego najlepiej jest spożywać go bezpośrednio po przygotowaniu.

Zalety sokowirówki: 

  • wysokie obroty urządzenia pozwalają na przygotowanie dużej ilości soku w krótkim czasie
  • dobrze radzi sobie z twardymi składnikami
  • sok uzyskany z sokowirówki jest bardziej klarowny niż ten z wyciskarki
  • większy otwór urządzenia pozwala na wrzucanie składników bez potrzeby krojenia ich na mniejsze kawałki
  • niska cena urządzenia.

Wady sokowirówki:

  • uzyskany sok ma mniejszą wartość odżywczą niż ten z wyciskarki
  • sok z sokowirówki szybko się utlenia, należy go wypić zaraz po przygotowaniu
  • głośna praca urządzenia
  • nie polecana do przygotowywania soków z zieleniny i drobnych owoców jagodowych
  • kłopotliwa w czyszczeniu.

Czym jest wyciskarka wolnoobrotowa i jak działa?

Wyciskarka

Wyciskarka wolnoobrotowa to sprzęt, który pracuje znacznie wolniej niż omawiana wcześniej sokowirówka. Z jego pomocą możemy jednak uzyskać różnego rodzaju soki z owoców i warzyw liściastych. Wyciskarka do soków nie posiada ostrzy, a zasada działania tego urządzenia opiera się na sile miażdżenia składników przez wałek ślimakowy, dzięki któremu pulpa oddzielana jest od soku.

Dzięki takiej metodzie działania sok, który powstaje w procesie wyciskania zachowuje dużo więcej witamin i substancji odżywczych, co jest główną zaletą wyciskarki. Możemy to łatwo zaobserwować porównując efekty pracy obu urządzeń – sok z wyciskarki jest gęstszy i bardziej esencjonalny. Co więcej, za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej możemy również pozyskać mleko roślinne (będzie to szczególnie ważne dla osób mających problemy z przyswajaniem białka mleka zwierzęcego). Dodatkowo, model wolnoobrotowy pracuje znacznie ciszej od sokowirówki. 

Zalety wyciskarki wolnoobrotowej:

  • niskie obroty urządzenia pozwalają zachować więcej wartości odżywczych soku
  • sok pozostaje dłużej świeży, nie utlenia się dzięki czemu nie musi być wypijany od razu
  • urządzenie dobrze radzi sobie z przygotowywaniem soku z warzyw liściastych
  • cicha praca
  • urządzenie łatwe w utrzymaniu czystości
  • niektóre nowoczesne modele pozwalają na dodatkowe funkcje, np. robienie musów, mielenie orzechów
  • obudowa urządzenia jest bardziej poręczna i zajmuje mniej miejsca w kuchni.

Wady wyciskarki wolnoobrotowej:

  • wolne obroty urządzenia to jego dłuższa praca
  • wysoka cena.

Sokowirówka czy wyciskarka - co wybrać?

Dla kogo bardziej odpowiednia będzie szybka sokowirówka, a komu przypadnie do gustu wyciskarka działająca na wolnych obrotach? Urządzenia te różnią się między sobą nie tylko ceną, ale także zastosowanymi funkcjami, wydajnością czy jakością soku. Jeśli stawiamy na czas i wygodę podczas przygotowania świeżego soku, zdecydujmy się na sokowirówkę. Z kolei jeśli większe znaczenie ma dla nas jego jakość i bogactwo w składniki odżywcze, lepszym wyborem będzie wyciskarka.

W sklepach znajdziesz duży wybór nowoczesnych modeli wyciskarek wolnoobrotowych, których cena przewyższa tradycyjne sokowirówki. Na cenę tych urządzeń wpływa przede wszystkim marka, moc, wielkość oraz dodatkowe funkcje, które mogą nam zaoferować np. przygotowywanie past, pasztetów, mleka roślinnego czy lodów. Podstawowe modele wyciskarek kupimy już za 200 zł, z kolei modele lepszej klasy to koszt nawet do 800 zł. Jeśli potrzebujesz pieniędzy na zakup nowoczesnej wyciskarki do owoców, możesz skorzystać z pożyczki do 1500 zł nawet do 60 dni.

Udostępnij:

Miłośniczka wszelkiej aktywności domowej. Żona idealna (przynajmniej tak twierdzi jej mąż).

Kocha nieskomplikowane przepisy i proste smaki. Jak sama mówi, realizuje się wymyślając nowe koktajle owocowo-warzywne. Wyznawczyni zasady, że uśmiech otwiera wszystkich i wszystko (z wyjątkiem puszki fasolki!).