DIY w ogrodzie, czyli budujemy grilla!
Mały, przenośny grill jest funkcjonalny, jeśli chcemy go zabrać ze sobą np. na piknik poza domem. Jednak jeżeli mamy duży ogród i niezagospodarowaną przestrzeń, możemy zastanowić się nad budową murowanego paleniska z cegieł, które uatrakcyjni wygląd tarasu czy działki, będzie też miejscem do wakacyjnych spotkań. Budowa grilla nie wymaga pomocy profesjonalistów. Można zrobić to samodzielnie – Do It Yourself! Zatem jak się za to zabrać?
Zanim zaczniesz budowę grilla
Budowa grilla stanowi idealne rozwiązanie dla kogoś, kto ma odrobinę wyobraźni, chęci i lubi majsterkować. Solidny, murowany grill jest inwestycją na lata.
Przed przystąpieniem do budowania należy zastanowić się nad miejscem, które będzie najbardziej odpowiednie na montaż grilla. Powinien zająć taki punkt, aby jego obsługa była wygodna. Należy także pamiętać, że z grilla wydostaje się dym oraz zapachy jedzenia. Nie można zbudować go zbyt blisko domu naszego lub sąsiadów. Najlepiej usytuować go w zacisznym miejscu, w pobliżu krzewów i drzew, co ułatwi rozpalenie ognia, gdyż nie będzie dochodził do niego wiatr.
Można rozważyć także montaż systemu do odprowadzania dymu. Na rynku dostępnych jest wiele elementów, które samodzielnie możemy wbudować. Ponadto należy pomyśleć o miejscu do przygotowywania posiłków, przechowywania opału i akcesoriów.
Rodzaje grilla
Pośród murowanych grilli wyróżnia się dwa typy:
- Otwarty – najprostszy w budowie - wystarczy otoczyć palenisko z trzech stron ściankami i grill jest gotowy. Jednak swobodnie unoszący się dym może być uciążliwy dla domowników i sąsiadów.
- Z okapem – wyposażony w komin, który odprowadza dym. Zwykle jest dużo większy niż otwarty, przez co stanowi element architektury ogrodu, dlatego powinien być zrobiony z porządnych materiałów. Często budowany z zadaszeniem, które pozwala na jego użytkowanie podczas deszczu.
Jak zbudować grilla?
Najważniejszą kwestią jest dobór odpowiednich materiałów. Do budowy grilla świetnie nadaje się cegła klinkierowa, która jest wytrzymała i ładnie wygląda. Niektórzy wybierają także naturalne kamienie. Następnie należy przygotować dobrej jakości zaprawę murarską oraz ruszt ze stali nierdzewnej.
Wiele artykułów potrzebnych do budowy grilla można kupić w markecie budowlanym – wcześniej należy zrobić jego dokładne pomiary, aby wybrać odpowiedni produkt. Budowę grilla dobrze rozpocząć od utwardzenia podłoża, na którym ma stać – wylewka powinna mieć grubość około 10 cm.
Kolejnym krokiem jest murowanie ścianek. Nakładamy zaprawę, a pomiędzy warstwami cegieł umieszczamy elementy, które pozwolą wymierzyć nam równe spoiny między cegłami. Następnie murujemy prostopadłe ściany, a później te, do których przymocujemy ruszt.
Gdy zaprawa się zwiąże, mocujemy elementy, które będą służyły do przesuwania prowadnic pod ruszt. Można zamontować je na kilku różnych wysokościach, aby dostosowywać temperaturę grillowania. Kiedy grill będzie już gotowy, należy poczekać z rozpalaniem w nim ognia około tygodnia, aby zaprawa wyschła.
Grill powinien być wyposażony w blat. Nawet, jeśli jedzenie przygotowujemy w domu, potem musimy mieć miejsce, aby gdzieś je położyć. Pod grillem można zrobić miejsce do trzymania opału.
Budowa grilla może potrwać nawet kilka dni, wszystko zależy od tego, w jakim tempie będziemy pracować i jak będą warunki atmosferyczne. Każdego dnia po zakończeniu budowy należy chronić grill przed wilgocią, przykrywając plandeką.
Warto wiedzieć, że sama budowa grilla nie wymaga zgłoszenia ani posiadania zezwolenia. Jeżeli jednak ktoś zdecydowałby się na budowę altany z grillem, która zajmowałby powierzchnię większą niż 35 metrów kwadratowych, wtedy jest to konieczne.
Samodzielna budowa grilla jest rozwiązaniem dla kogoś, kto ma zmysł aranżacyjny i smykałkę do budowania. Sezon letni kojarzy się z grillowaniem i spotkaniami w gronie najbliższych oraz przyjaciół. Warto więc poświęcić czas i stworzyć coś, co będzie nie tylko ozdobą, ale również funkcjonalną częścią otoczenia. Dla miłośników wędlin polecamy artykuł o tym, jak urządzić przydomową wędzarnię.