Patelnia teflonowa czy ceramiczna - która jest lepsza?
Gdy kompletujemy wyposażenie kuchni, nie możemy zapomnieć o patelniach. Często stoimy przed trudnym wyborem pomiędzy powłoką ceramiczną i teflonową. Kiedy powinniśmy wybierać patelnie ceramiczne, a do jakich celów teflonowe? Jaka jest różnica pomiędzy naczyniami przeznaczonymi do smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia?
Patelnia teflonowa – zalety
Patelnie z teflonu charakteryzują się wysoką wytrzymałością, możliwością smażenia i duszenia bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu oraz brakiem konieczności mycia po przygotowaniu potrawy (często wystarczy je jedynie przetrzeć wilgotną szmatką lub suchym ręcznikiem papierowym). Patelnie pokryte teflonem dostępne są na rynku już od kilkudziesięciu lat. Pierwszą firmą, która rozpoczęła ich produkcję, było przedsiębiorstwo Tefal. Założono je w 1956 roku. Wykorzystywało technologię opracowaną przez firmę DuPont, również produkującą naczynia po dziś dzień.
Patelnia teflonowa – wady
Teflonowe patelnie, mimo wysokiej wytrzymałości, również można uszkodzić. Nie poleca się mocnego szorowania tego typu naczyń, mycia w zmywarce oraz używania podczas gotowania metalowych sztućców. Najnowsze badania amerykańskich naukowców udowodniły, że stosowany podczas produkcji teflonu kwas perfluoroaktywny jest bardzo niezdrowy i może powodować wady rozwojowe oraz zwiększać poziom niezdrowego cholesterolu. Ponadto uważa się, że teflonowa patelnia może być rakotwórcza. Szkodliwe substancje, wydzielane podczas smażenia powyżej zalecanych 250 stopni Celsjusza, określane są mianem PTFE i PFOA.
Powłoka ceramiczna na patelni – zalety
Patelnia z powłoką ceramiczną uważana jest za mniej szkodliwą niż patelnia pokryta teflonem. Nie wydzielają się z niej PTFE i PFOA. Zadając sobie pytanie – patelnie ceramiczne czy teflonowe trzeba mieć na uwadze, że ceramika również pozwala na smażenie bez dodatku tłuszczów. Powłoka non stick na patelni ceramicznej jest odporna na zarysowania nawet w przypadku korzystania z metalowych sztućców podczas gotowania. Ponadto warto wiedzieć, że tego typu naczynia są wykonywane w zgodzie z naturą. Powłoka ceramiczna znajdująca się na obecnie dostępnych w sprzedaży patelniach nie wpływa na smak gotowanych potraw.
Ceramika otrzymywana jest w wyniku wypalenia gliny. Najstarsze znane przykłady naczyń z ceramiki pochodzą z XIII wieku przed naszą erą.
Powłoka ceramiczna na patelni – wady
Do najważniejszych wad patelni ceramicznych zalicza się brak możliwości mycia w zmywarce. Niepolecana jest również nagła zmiana ich temperatury poprzez zalewanie zimną wodą po smażeniu. Powłoka non stick nie lubi również zbyt mocnego podgrzewania, chociaż ich wytrzymałość i tak jest wyższa niż w przypadku teflonu – do 450 stopni Celsjusza. Jako ciekawostkę warto dodać, że patelnie ceramiczne można mrozić do temperatury wynoszącej minus 25 stopni Celsjusza.
Patelnia ceramiczna czy teflonowa?
Teflon czy ceramika? Na to pytanie bardzo trudno jednoznacznie odpowiedzieć, ponieważ każdy potrzebuje nieco innych właściwości podczas gotowania. Patelnie ceramiczne charakteryzują się większą odpornością na temperaturę i zarysowania oraz nie wydzielają szkodliwych dla zdrowia i środowiska substancji. Oba rodzaje patelni posiadają powłoki, do których podczas smażenia nie przywierają potrawy oraz umożliwiają gotowanie bez dodatku tłuszczu. Warto jednak pamiętać, że patelnie ceramiczne są zazwyczaj znacznie droższe od teflonowych. Jeżeli szukamy naczyń na długie lata, to z całą pewnością powinniśmy zainwestować więcej w lepszą patelnię, ale wybór należy do klienta. Przed uzupełnieniem braków w kuchennym asortymencie, koniecznie zapoznajcie się z tekstem „Gadżety, które odmienią Twoje życie”.
Na koniec kilka ważnych aspektów, na które powinniśmy zwrócić uwagę podczas kupowania patelni:
-
Rodzaj – na rynku dostępnych jest wiele patelni przeznaczonych do konkretnych dań. Możemy kupić naczynie do przygotowania naleśników, jaj, smażenia, grillowania oraz duszenia. Ekspansja chińskiej kultury zaowocowała upowszechnieniem patelni typu wok, która umożliwia gotowanie w ruchu, na dużym ogniu.
-
Ciężar – im większy, tym patelnia mocniejsza. Ciężar prawie zawsze łączy się z grubością dna. Grubsze dno pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła.
-
Głębokość – przyjęło się, że im patelnia głębsza, tym lepsza. Na pewno taka patelnia jest bardziej uniwersalna i pozwoli na przygotowanie różnych dań.
-
Rozmiar – chociaż to kwestia indywidualna, to warto pamiętać, że im większa patelnia, tym bardziej jest praktyczna.