Przetwory z warzyw na zimę
Wekować można wszystko: soczyste owoce, warzywa sezonowe samodzielnie bądź w formie sałatkowych mieszanek. Jak przygotować przetwory na zimę, które posmakują każdemu? Sprawdź nasze propozycje!
Ogórki konserwowe, marynowana papryka, domowa marmolada truskawkowa czy powidła śliwkowe – to jedne z najpopularniejszych przetworów, które można znaleźć w domowych spiżarniach. Dlaczego przygotowujemy przetwory? Jest kilka podstawowych powodów:
- domowe weki są lepsze niż te, które znajdziemy na sklepowych półkach – znamy ich skład, proporcje, pochodzenie owoców i warzyw,
- wekowanie to forma pasteryzacji – dzięki przygotowaniu odpowiedniej zalewy i obróbce termicznej przedłużamy tym samym termin przydatności do spożycia,
- tworzymy przekąski, dodatki do obiadów czy deserów – ogórki konserwowe, marynowana papryka czy dżemy i powidła to niezastąpione dodatki, często używane w kuchni,
- weki bywają bazą dla innych potraw – domowy przecier pomidorowy czy gotowane jabłka to główne i niezbędne składniki do przygotowania dań obiadowych (zupa pomidorowa, sos pomidorowy) oraz deserów (szarlotka).
Co włożyć do słoika, czyli jakie warzywa i owoce można pasteryzować?
Ogórki konserwowe, jabłka, truskawki czy maliny to nie jedyne owoce i warzywa, które można wekować. Na popularności zyskują przetwory, których – na pierwszy rzut oka – nie umieszczalibyśmy w słoikach. Przykładem mogą być cukinia czy dynia.
Co można zrobić z cukinii na zimę? Ze względu na swoje walory smakowe, cukinia jest świetnym dodatkiem do warzywnych sałatek w occie. Posiekaj cukinię w drobną kostkę, dodaj ją do ogórkowej sałatki z cebulą i papryką. Możesz ją również zawekować bez dodatków – w formie przecieru. Zblenduj świeżą cukinię na mus, gotuj przez około godzinę i przelej do wcześniej przygotowanych słoików. Mus z cukinii będzie bazą dla kremowej zupy czy sosu.
Jakie przetwory można przygotować z dyni? Coraz popularniejszy staje się dyniowy dżem, który jest dobrą bazą dla tarty czy jako nadzienie do ciasta drożdżowego. Dobrze zawekowane przetwory możesz przechowywać nawet dwa lata, o ile słoik został szczelnie zamknięty. Jak to sprawdzić? Jeśli pokrywka słoika jest delikatnie wgłębiona i po naciśnięciu nie wydaje charakterystycznego kliknięcia to znak, że wek jest szczelny.
Ważne, by owoce, których użyjesz do przetworów były świeże, jędrne, dojrzałe i pochodziły ze sprawdzonego źródła.
Jakie przetwory przygotować?
Podstawą każdej spiżarni są ogórki konserwowe. Jak je zrobić? Najważniejsza jest zalewa i właściwe proporcje: 250 ml octu na każdy litr wody, do tego łyżka soli i 4 łyżki cukru. Zalewę zagotuj, by sypkie składniki się rozpuściły. Ogórki ciasno ułóż w słoiku - najlepiej pionowo – z kilkoma ząbkami czosnku, liściem laurowym, dwoma nasionkami ziela angielskiego i koszyczkiem kopru.
Całość zalej gorącą zalewą i mocno zakręć słoik, by po jego odwróceniu zalewa nie wypływała. Słoiki z ogórkami ustaw do góry dnem w garnku z wodą i gotuj przez 5 minut.
Jakie przetwory z pomidorów zrobić na zimę? Świetnym pomysłem jest domowy sos słodko–kwaśny, który będzie np. dodatkiem do kurczaka czy wołowiny. Jak zrobić sos? Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 3 kg pomidorów,
- po 1 kg cebuli i papryki,
- 1 puszkę ananasa,
- 1 główkę czosnku,
- po 1 szklance cukru i octu,
- 1 łyżkę curry,
- po 0,5 łyżki papryki ostrej i czarnego pieprzu,
- po 2 łyżki soli i musztardy.
Przygotowanie:
- Pomidory obierz za skórki, pokrój w ćwiartki i gotuj w dużym garnku, aż się delikatnie rozgotują. Następnie przetrzyj je przez sito. Tak uzyskany przecier gotuj na najmniejszym ogniu.
- Cebulę posiekaj w piórka, paprykę w kostkę. Czosnek wystarczy zmiażdżyć. Wszystkie składniki dodaj do pomidorowego przecieru i gotuj przez około 20 min., co jakiś czas mieszając.
- Dodaj pokrojonego ananasa i wszystkie przyprawy, musztardę i ocet. Całość gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Gotujący się sos wlej do słoików, zakręć i ustaw na ściereczce do góry dnem. Nie pasteryzuj.
Ciekawostka: Czy wiesz, dlaczego weki ustawia się dnem do góry? Dzięki takiemu zabiegowi słoik właściwie się zassie, tworząc szczelne naczynie, w którym przetwory z warzyw i owoców mogą być przechowywane przez dłuższy czas.
Warto przygotowywać przetwory z warzyw i owoców na zimę. Mogą one być dodatkiem do dań słodkich lub słonych, stanowić ich główną bazę lub samodzielne danie. Ich przygotowanie jest stosunkowo łatwe i szybkie, a daje pewność, że takie przetwory nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników.
Poza przetworami coraz popularniejsze staje się również przygotowanie domowych wędlin, jednak do tego przedsięwzięcia potrzebujesz wędzarni – sprawdź koniecznie nasz poradnik.