Przejdź do treści

Przetwory z jabłek – jakie będą najlepsze?

Udostępnij:

Jabłka są owocami, o których warto pamiętać, przygotowując zimową spiżarkę, ponieważ doskonale nadają się do wielu przetworów. Jabłka zawierają duże ilości błonnika, witamin (C, A, E, K, B1, B2, B3, B6, B9) i mikroelementów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Są również niskokaloryczne.

Jakie jabłka wybrać na przetwory?

Planując przygotowanie przetworów z jabłek, warto wpierw zwrócić uwagę na odmianę tych owoców. Jabłka uznawane za najlepsze do tego celu to odmiany:

  • Close (średnie oraz duże o karmazynowym kolorze),
     
  • Katja (średnie z ciemnoczerwonym rumieńcem),
     
  • Antonówka zwykła (niesymetryczne i jasnozielone) oraz
     
  • Jonathan (nieduże z karminowym rumieńcem).


Z kolei odmiany doskonale nadające się do soków to:

  • James grieve (średnie i duże z lekkim rumieńcem) oraz
     
  • Beforest (średnie z różowym rumieńcem o paskowym kształcie).


Kupując owoce, należy wybrać twarde z jędrną skórką.

Co można zrobić z jabłek?

Jabłka w słoiczku

Najpopularniejszym sposobem przygotowania przetworów z jabłek na zimę jest zamknięcie ich w słoikach. Można to zrobić, przyrządzając klasyczny mus jabłkowy. W tym celu będziemy potrzebować około trzech kg jabłek, 200 g cukru i dwie łyżeczki cynamonu. Dla wzbogacenia aromatu możemy również dodać kilka goździków, a w przypadku, gdy jabłka nie są kwaskowe – sok z cytryny.

Przyrządzenie musu rozpoczynamy od obrania owoców, wyjęcia z nich gniazd nasiennych i pokrojenia ich w ósemki. Warto skroplić jabłka sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Następnie wrzucamy je do garnka (najlepiej o grubym dnie) i dolewamy odrobinę wody, co zapobiegnie ich przywieraniu. Owoce należy dusić na wolnym ogniu do czasu aż się rozgotują, czyli około 40–50 min. Potem dodajemy przyprawy, cukier oraz ewentualnie sok z cytryny i próbujemy, czy mus jest wystarczająco słodki i kwaśny. Wszystko gotujemy jeszcze przez chwilę, aby smaki się przegryzły, a następnie pasteryzujemy w wyparzonych słoikach przez około 20 min. Słoiki zakręcamy i ustawiamy dnem do góry.

Innym sposobem na schowanie jabłek do słoików jest konfitura z jabłek. Potrzebujemy do niej trzy kg jabłek, pół szklanki wody, około pół szklanki cukru, soku z połówki cytryny oraz pół łyżeczki cynamonu. Jabłka obieramy, wyjmujemy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy na drobne kawałeczki, siekamy lub ścieramy na tarce. Wrzucamy je do garnka, dolewamy wodę i pozostałe składniki. Owoce smażymy na małym ogniu do momentu, aż staną się miękkie, czyli od 30 min do 60 min w zależności od gatunku owoców. Wszystko przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy mniej więcej 30 min.

Kompot z jabłek również jest doskonałym pomysłem na zimę. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Zaopatrzyć musimy się w dwa kg jabłek (najlepiej kwaśnych), 50 dag cukru, dwie łyżeczki soku z cytryny, dwa litry wody oraz goździki (10 dag) lub korę cynamonu (dwa kawałki). Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne, a następnie skraplamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Gotujemy wodę wraz z cukrem i cynamonem lub goździkami, wkładamy owoce do wyparzonych słoików i zalewamy gorącym syropem. Wszystko pasteryzujemy około 20 min.

Domowy sok z jabłek

Jabłka to owoce, które w wielu formach mogą umilić nam zimowe wieczory, przypominając nam o lecie. Warto poeksperymentować, łącząc je również z innymi owocami, np. z pigwą, która wzbogaci aromat sporządzonych z nich przetworów i podobnie jak jabłka dostarczy nam licznych składników odżywczych.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, dlaczego warto uwzględnić ten owoc w diecie, sprawdź nasz artykuł: Pigwa – właściwości odżywcze i zdrowotne.

Udostępnij:

Miłośniczka wszelkiej aktywności domowej. Żona idealna (przynajmniej tak twierdzi jej mąż).

Kocha nieskomplikowane przepisy i proste smaki. Jak sama mówi, realizuje się wymyślając nowe koktajle owocowo-warzywne. Wyznawczyni zasady, że uśmiech otwiera wszystkich i wszystko (z wyjątkiem puszki fasolki!).