Przejdź do treści

Jak wybrać piekarnik elektryczny?

Udostępnij:

W dzisiejszych czasach obserwujemy spadek popularności piekarników gazowych. Nowoczesne mieszkania często w ogóle nie mają doprowadzonego gazu. Wodę ogrzewają węzły cieplne zasilane przez elektrociepłownię, więc w zasadzie jedynym gazowym urządzeniem pozostaje piec – który w dzisiejszych czasach można przecież łatwo zamienić na jego elektryczny zamiennik, równie łatwy w użyciu a do tego bezpieczniejszy.

Nic więc dziwnego, że oferta piekarników gazowych znacząco się uszczupliła, robiąc miejsce na rynku ciągle rosnącej grupie piekarników elektrycznych.

Rodzaje piekarników elektrycznych

Podstawowe rozróżnienie modeli piekarników elektrycznych opiera się na sposobie ich montażu. Mamy do wyboru piekarnik elektryczny do zabudowy oraz wolnostojący.

Piekarnik elektryczny wolnostojący


Piekarniki wolnostojące to stosunkowo niewielkie urządzenia, które można ustawić na blacie i podpiąć do gniazdka elektrycznego. Ich pojemność również jest niewielka. W małych modelach wynosi około 10 litrów, w większych od 20 do 30 litrów.

Piekarniki takie bywają dobrym rozwiązaniem do małych kuchni lub aneksów kuchennych. Sprawdzają się też jako sprzęt mobilny, ponieważ dzięki niewielkiej wadze łatwo je transportować a do funkcjonowania potrzebują tylko gniazdka z prądem.
 

Piekarnik elektryczny w zabudowie


Piekarniki do zabudowy nie są mobilne i umieszcza się je w kuchniach na stałe, najczęściej wkomponowując w meble. Mamy przy tym dwa możliwe rozwiązania. Pierwsze, tradycyjne, polega na umieszczeniu piekarnika pod blatem, zwykle zaś: bezpośrednio pod płytą grzewczą. Drugie, bardziej nowoczesne, to umieszczenie piekarnika w układzie wertykalnym, czyli w tak zwanym słupku, w którym piekarnik można zamontować na wygodnej wysokości, pod nim umieszczając np. szafkę.

Piekarniki elektryczne do zabudowy zdarzają się jeszcze w innych odmianach. Mogą być urządzeniami typu 2 w 1, i oprócz pieczenia spełniać także funkcje kuchenki mikrofalowej. Bywają też piekarniki elektryczne parowe, które do ogrzewania używają pary, podobnie jak parowary.

Zalety piekarników elektrycznych

Podstawową zaletą piekarników elektrycznych jest ich uniwersalność. Można je zamontować w każdym mieszkaniu, do którego pociągniętą mamy elektryczność. W przypadku piekarników wolnostojących wpływa to też na ich mobilność – możemy je zabrać ze sobą na wakacje lub na działkę, jeśli tylko mamy taką potrzebę. Piekarniki elektryczne są też bezpieczniejsze od swoich gazowych poprzedników.

Inną zaletą piekarników elektrycznych jest duży zakres ich funkcjonalności. Mogą grzać tylko od góry, tylko od dołu, lub równocześnie z obu stron. Większość z nich wyposażona jest też w termoobieg – ruch powietrza utrzymujący taką samą temperaturę w każdym miejscu piekarnika, co pozwala np. na skuteczne i łatwe pieczenie na kilku poziomach równocześnie.

Piekarniki elektryczne charakteryzują się także bardziej stabilną temperaturą, którą na dodatek łatwiej ustawić. Jest to niezwykle przydatne szczególnie przy wypieku bardziej delikatnych ciast.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie piekarnika elektrycznego?

Piekarniki elektryczne stanowią dziś najpopularniejszy rodzaj piekarników, ich wybór jest szeroki, dlatego możemy do woli przebierać w różnych modelach. Przy wyborze należy zwrócić uwagę na:

  • wymiary – standardowo piekarniki do zabudowy mają 59 lub 60 cm szerokości i od 58 do 61 cm wysokości. Zdarzają się modele węższe (ok. 56 cm) i szersze (ok. 90 cm), a także niższe, jednak zdecydowana większość mieści się w standardowych gabarytach. Przekłada się to również na pojemność, zwykle wynoszącą 65–75 litrów.
     
  • klasa energetyczna, czyli parametr określający zużycie prądu przez piekarnik. Dzięki niemu możemy oszacować koszty eksploatacji urządzenia. Im wyższa klasa, tym niższe zużycie prądu, a więc niższe rachunki. Piekarniki elektryczne występują najczęściej w jednej z dwóch klas: A i A+. Najtańsze piekarniki mają zwykle klasę energetyczną A, a więc są droższe w użytkowaniu, jednak nie ma reguły mówiącej o tym, że piekarniki droższe koniecznie znajdują się w wyższej klasie energetycznej.
     
  • zabezpieczenia zastosowane w urządzeniach – do najpopularniejszych należą zimne drzwi, dzięki którym nie poparzymy się podczas gotowania, chłodzenie całej obudowy, które nie tylko zapobiega poparzeniom, ale również nie nagrzewa pomieszczenia, automatyczne wyłączenie np. po godzinie oraz szereg blokad przed dziećmi, takich jak blokada przed otwarciem, przed przypadkowym uruchomieniem czy przed zmianą ustawień.

  • materiały zastosowane do wykończenia piekarnika, które zapewniają mu trwałość i estetyczny wygląd. Dzisiejszym standardem jest połączenie szkła i stali nierdzewnej, alternatywą jest połączenie szkła i emalii. Większość piekarników produkuje się dziś w odcieniach srebra i szarości lub czerni, ale zdarzają się nadal piekarniki koloru białego oraz beżowego, sporadycznie pojawiają się inne kolory. Wybierając materiał i kolor powinniśmy pomyśleć o dopasowaniu ich do reszty kuchni.
Udostępnij:

Miłośniczka wszelkiej aktywności domowej. Żona idealna (przynajmniej tak twierdzi jej mąż).

Kocha nieskomplikowane przepisy i proste smaki. Jak sama mówi, realizuje się wymyślając nowe koktajle owocowo-warzywne. Wyznawczyni zasady, że uśmiech otwiera wszystkich i wszystko (z wyjątkiem puszki fasolki!).