Przejdź do treści

Klasyka polskiej kuchni – jak ugotować bigos?

Udostępnij:

Pierogi, gołąbki czy kotlet schabowy to klasyczne polskie potrawy, które smakują  większości Polaków, ale też cudzoziemcom. Popisowym polskim daniem jest również bigos. Jak go ugotować krok po kroku?

Bigos kojarzy się z czasem świątecznym, kiedy stoły uginają się od tradycyjnych potraw. Co ciekawe, bigos można przez kilka dni trzymać w lodówce – nie dość, że nie straci na wartości, to po odgrzaniu zyska na smaku.

Jakie składniki są potrzebne na bigos?

Bigos w misce

Przepisów na to sztandarowe danie jest wiele. Chociaż zasady przygotowania bigosu tradycyjnego są wspólne, warto podkreślić, że w każdym polskim domu smakuje on nieco inaczej. Do przyrządzenia bigosu potrzebna jest kapusta.

Kiedy nadchodzi pora letnia, bigos przygotowuje się zazwyczaj z młodej kapusty, natomiast zimą z kiszonej. Popularna jest też wersja, gdzie kapusta może być wymieszana w różnych proporcjach. Niezbędnym składnikiem jest także mięso.

Do bigosu możemy użyć mięsa wieprzowego, wędzonego boczku, kiełbasy czy mięsa wołowego. Im więcej gatunków mięsa, tym bigos ma ciekawszy oraz bardziej bogaty smak. W kuchni staropolskiej dodawano resztki pieczeni oraz wędlin. Do przygotowania bigosu można opcjonalnie użyć grzybów.

Innymi potrzebnymi składnikami  będą także: cebula, łyżka masła, łyżka mąki, olej roślinny oraz woda. Bardzo dużą rolę w przyrządzaniu potraw odgrywają przyprawy, które nadają wyrazistości. W tym przypadku nie może zabraknąć soli, pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego oraz majeranku.

Dobrze dodać także odrobinę kminku (może być mielony), który ułatwi procesy trawienne, gdyż bigos sam w sobie jest potrawą ciężkostrawną. Dodatkami wzmacniającymi zarówno zapach, jak i smak są suszone śliwki czy powidła śliwkowe.

Przepis na bigos – krok po kroku

Główka kapusty

Młodą kapustę należy wypłukać w wodzie, a następnie odcisnąć, pokroić oraz wrzucić do garnka. Należy wlać tyle wody, aby przykryć kapustę w całości. Mięso najlepiej pokroić w kostkę oraz wrzucić surowe do garnka. Bigos należy doprawić solą i pieprzem. Można dodać grzyby i od tej pory należy gotować godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Następnie doprawiamy bigos liściem laurowym, kminkiem oraz majerankiem. Opcjonalnie dodajemy powidła śliwkowe lub posiekane śliwki czy obrane jabłka. Można dodać również pokrojoną kapustę kiszoną, dolać szklankę wody, wymieszać z pozostałymi składnikami i gotować do miękkości. Smak bigosu możemy też wzbogacić koncentratem pomidorowym lub świeżymi pomidorami.

Mąkę podsmażamy na patelni, a gdy zacznie robić się brązowa, dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści. Następnie całość należy przełożyć do garnka, w którym przyrządzamy bigos, i mieszając, zagotować. Pod koniec gotowania można dodać lampkę wytrawnego wina, uważając, by danie się nie przypaliło. Takie rozwiązanie podniesie walory smakowe potrawy.

Trzeba wiedzieć o tym, że bigos wymaga długiego i powolnego gotowania. Lekko brązowy kolor bigosu to znak, że jest gotowy. Należy podawać go na gorąco. Może być dodatkiem do innych potraw lub samodzielnym daniem spożywanym z kromką chleba.

Choć tradycyjną polską kuchnię trudno jest nazwać niskokaloryczną, to każdy uwielbia takie potrawy jak bigos, pierogi czy gołąbki. Nawet jeśli niektóre dania kojarzą się ze świętami, można je dostać w różnych miejscach o każdej porze roku. Poznanie smaków danego kraju może wiele powiedzieć o tradycji oraz temperamencie jego mieszkańców. O tym, jakie kuchnie w Europie warto poznać, przeczytasz w następnym artykule.

Udostępnij:

Miłośniczka wszelkiej aktywności domowej. Żona idealna (przynajmniej tak twierdzi jej mąż).

Kocha nieskomplikowane przepisy i proste smaki. Jak sama mówi, realizuje się wymyślając nowe koktajle owocowo-warzywne. Wyznawczyni zasady, że uśmiech otwiera wszystkich i wszystko (z wyjątkiem puszki fasolki!).