Przejdź do treści

Arbuz – właściwości odżywcze

Udostępnij:

Arbuzy pochodzą z Afryki Południowej i należą do rodziny dyniowatych. Dziś uprawia się je w wielu regionach, ale zawsze tam, gdzie panuje ciepły klimat. Najwięcej upraw znajduje się w Chinach, Turcji, Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech.

Arbuzy to idealne letnie owoce, które wspaniale orzeźwiają i nawadniają organizm. Znane są na całym świecie, a wiele osób nie wyobraża sobie ich braku w czasie upalnych dni, kiedy to właśnie plastry arbuza są wspaniałym sposobem na ugaszenie pragnienia.

Jednak arbuz powinien być doceniany nie tylko dlatego, że jak żaden inny owoc sprawdza się latem. Choć w ponad 90% składa się z wody, to jest on także źródłem wielu wartości odżywczych, cennych składników i witamin, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zanim więc wyjaśnimy dokładnie, dlaczego warto włączyć te owoce do jadłospisu, już dziś zaplanuj swoje menu, w którym znajdzie się świeży arbuz jako prosta przekąska lub jako element ciekawych sałatek i deserów.

Arbuz – wartości odżywcze i witaminy

Arbuz - właściwości odżywcze


Te pyszne owoce są źródłem wielu substancji, które pozwalają zachować dobre zdrowie, bo przyczyniają się do zapobiegania zawałom mięśnia sercowego oraz skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Dzieje się tak ze względu na dużą zawartość karotenoidów. To dzięki nim miąższ arbuza ma tak piękny, czerwony kolor, a karotenoidy, będąc silnymi antyoksydantami, zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i dlatego właśnie ciśnienie krwi ulega znacznemu obniżeniu.

Dzięki karotenoidom wolne rodniki nie mają możliwości dużego namnażania się, bo likopen, zaliczany właśnie do tej grupy związków, niszczy je, zmniejszając tym samym ryzyko pojawienia się procesu nowotworowego. Trzeba też zdawać sobie sprawę, że im ciemniejszy kolor miąższu arbuza, tym więcej karotenoidów, które polecane są wszystkim osobom borykającym się z chorobami serca.

Arbuzy to również wspaniałe źródło przeciwutleniaczy, jakimi są witaminy A i C. Ich właściwy poziom w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Oczywiście niektórzy powiedzą, że obie te witaminy można przyjmować w suplementach. Tak, to prawda, ale witaminy podane w formie naturalnej, w surowych owocach i warzywach są znacznie lepiej wchłaniane przez organizm, dlatego jedzmy arbuzy, kiedy tylko mamy taką okazję. Arbuz to także cenne źródło witamin B6, E i K oraz kwasu foliowego.

Arbuz - właściwości odżywcze


Witaminy w arbuzie to nie wszystko, w jego składzie znajdziemy także spore ilości potasu, magnezu, cytruliny, tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Wszystkie te związki mają nieoceniony wpływ na prawidłową pracę układu krwionośnego, a dla chorych z dolegliwościami kardiologicznymi miąższ arbuza jest po prostu naturalnym lekarstwem.

Owoce te nie zawierają wiele kalorii, bo w 100 gramach miąższu znajdziemy tylko 30 kcal, ale są prawdziwą skarbnicą witamin i związków cennych dla naszego zdrowia. 

Pestki arbuza – czy można jeść?

Krojąc arbuza w wygodne plastry, najczęściej staramy się usunąć dokładnie wszystkie pestki. Większość osób uważa je za niejadalne, a jest to błąd. Pestki arbuza mają właściwości zdrowotne. Są źródłem sporych ilości białka i zdrowego, roślinnego tłuszczu. Zawierają też magnez, żelazo i całą gamę witamin z grupy B. Mają niesamowitą zdolność obniżania poziomu cukru we krwi, potrafią wspomagać leczenie wrzodów żołądka oraz uwalniają wątrobę od nadmiaru toksyn.

Najczęściej jada się je prażone, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Na blaszce należy ułożyć papier do pieczenia i wyłożyć pestki. Następnie całość trzeba wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Po wyłożeniu pestek do miseczki warto przyprawić je oliwą z oliwek, odrobiną soli, sokiem z limonki, a następnie, w zależności od upodobań, można dodać ostrej papryki lub nieco cukru i cynamonu.

 
Udostępnij:

Fan zdrowego stylu życia. Smakosz dobrej, czyli zdrowej kuchni.

Kocha jeść, ale tylko zdrowo. Docenia wiedzę medyczną przodków i lecznicze właściwości jedzenia. Fascynują go możliwości współczesnej medycyny.