Daktyle w diecie malucha – dlaczego warto je podawać?
Daktyle są bogate w witaminy i minerały. W krajach bliskiego wschodu określane są jako „chleb życia”. Właściwości odżywcze posiadają zarówno daktyle suszone, jak i surowe. Stanowią one źródło energii oraz pomagają budować kondycję umysłową. Jakie inne wartości odżywcze posiadają te owoce i dlaczego warto podawać je również dzieciom?
Daktyle – właściwości lecznicze
Daktyle zawierają mnóstwo naturalnych cukrów prostych, są źródłem karotenu, witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B3) oraz witaminy A oraz wapnia, żelaza, potasu i magnezu, którego zwartość w daktylach wpływa na lepszy nastrój i łagodzi objawy stresu.
Są bogate w błonnik, który pobudza perystaltykę jelit oraz pomaga w zaparciach. Owoce te polecane są sportowcom, a także chorym na zespół jelita drażliwego. Daktyle zapobiegają nagromadzaniu się cholesterolu. Działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca, miażdżycy czy udaru mózgu.
Polecane są kobietom w okresie menopauzy, gdyż łagodzą jej objawy. Ogólnie wzmacniają organizm oraz obniżają poziom cukru. Mają właściwości lecznicze, zwalczające infekcje – pomagają podczas kataru i kaszlu, zwiększając odporność. Działają także regenerująco i ujędrniająco – wzmacniają mięśnie oraz wspomagają utrzymanie właściwego poziomu nawodnienia organizmu.
Owoce te przepełnione są witaminami, minerałami, ale także słodkością, dlatego idealnie nadają się dla dzieci jako słodki rarytas.
Jakie owoce można podawać dzieciom?
Rozszerzanie diety niemowlaka o daktyle można rozpocząć już od 6. miesiąca życia. Początkowo w niewielkich ilościach i najlepiej w formie musu, który idealnie będzie nadawał się do kanapek, deserów lub słodzenia. Daktyle można kupić w wielu sklepach spożywczych. Dla dzieci starszych stanowią dobrą alternatywę dla ciastek czy cukierków - są słodkie oraz miękkie, idealnie nadają się na przekąskę.
Posiekane suszone daktyle można dodać do jaglanki czy owsianki. Można je zmiksować z sokiem z cytryny i skórką na gładki mus czy też z mlekiem i bananem na koktajl, z kolei po dodaniu do nich kakao powstanie słodki krem. Z daktyli można także ugotować kompot – wystarczy dodać gruszkę i jabłko. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny należy jednak nie przesadzać z ich ilością, już 3 daktyle dziennie wystarczą, aby dostarczyć odpowiednią dawkę cukru.
Ponadto owocami, które warto włączyć do jadłospisu najmłodszych dzieci, są między innymi śliwki. Można je podawać, kiedy niemowlę skończy 8 miesięcy. Owoce te zawierają dużo błonnika, są bogatym źródłem witaminy A, stanowią źródło potasu, fosforu i żelaza. Należy jednak uważać, gdyż mają właściwości przeczyszczające. Od 10. miesiąca można podawać też morele, które zawierają żelazo, potas, a także dobrze wpływają na wzrok.
Zanim podamy dziecku suszone owoce, należy pamiętać, aby sprawdzić czy nie zawierają one konserwantów typu: benzoesan sodu, kwas benzsoesowy, sorbinian sodu lub potasu.
Zastosowanie daktyli w kuchni
Z daktyli można przygotować słodki oraz smaczny syrop. Jest on tradycyjnym dodatkiem w kuchni arabskiej, a niedawno stał się popularny jako zamiennik cukru. Można dodawać go do naleśników, kawy oraz różnych deserów.
Ceny syropu daktylowego są wysokie, dlatego warto go przygotować samodzielnie. Szklankę daktyli należy zalać dwiema szklankami ciepłej wody i pozostawić na noc. W zależności od tego, czy wolimy syrop bardziej gęsty czy płynny, możemy zmniejszyć lub zwiększyć ilość wody.
Rano zalane daktyle wystarczy zmiksować blenderem aż powstanie gładka konsystencja. Syrop z daktyli można trzymać w lodówce do dwóch tygodni.
Daktyle zadowolą podniebienia nie tylko małych dzieci, ale również dorosłych. Dobrze smakują, są miękkie oraz słodkie. Można z nich przygotować syrop, który stanowi zamiennik cukru bądź słodzika. Mają również dobry wpływ na nasz organizm, pomagają budować kondycję umysłową, jak i fizyczną. Dobrze działają na jelita, odpowiadają za właściwy poziom nawodnienia i wzmacniają odporność.
Na odporność polecamy również sok z czarnego bzu. Przepis można znaleźć w poniższym artykule.