Przejdź do treści

Smaki Europy - tradycje kulinarne, które warto poznać podczas podróży

Udostępnij:

Wiele osób deklaruje, że ich ulubioną formą spędzania wolnego czasu jest podróżowanie, odkrywanie nowych miejsc oraz przygotowywanie i jedzenie coraz to nowych potraw. Jeśli zatem wybierasz się na wakacje – spróbuj regionalnej kuchni! Możesz być pewien, że tradycyjna kuchnia zaskoczy Cię i będzie przyjemną formą zapoznawania się z kulturą danego kraju. Gdzie i jakich potraw powinieneś spróbować? Sprawdź w naszym poradniku.

Smaki Europy - tradycje kulinarne, które warto poznać podczas podróży

Kuchnia włoska zdecydowanie na podium

Włosi mogą być dumni, bo ich kuchnia znana jest na całym świecie. Restauracje włoskie cieszą się dużą popularnością w każdym zakątku globu, ale to w Rzymie, Mediolanie czy na Sycylii włoskie potrawy smakują najlepiej. Kuchnia rodem z Włoch to nieskomplikowane potrawy, o czym wielu przekonuje się dopiero na miejscu. Podstawą jest prostota dań i świeżość składników.

Nawet pizza, najpopularniejsza potrawa pochodząca z Włoch, często zaskakuje, gdy próbuje się jej na włoskiej ziemi. Ciasto jest puszyste, cienkie – przypomina trochę polski podpłomyk – z lekko przypalonymi brzegami. Podstawowymi składnikami są pomidory, bazylia i mozzarella, które dopełniają całości.

Tradycyjna włoska pizza ma nie więcej niż trzy składniki. To zupełnie inny obraz pizzy, którą znamy na co dzień. A im bardziej pojedziemy na południe Włoch, tym skromniejszą pizzę zjemy, np. wyłącznie z oliwą i rozmarynem. Grzyby, wędliny, mięso z kurczaka, najróżniejsze warzywa, a nawet ryby, to już wariacje na temat tego dania, które nie mają nic wspólnego z oryginałem.

Smaki Europy - tradycje kulinarne, które warto poznać podczas podróży

Kuchnia włoska to także makarony, a wśród nich ten najprostszy i najsłynniejszy – pomodoro, czyli makaron na bazie oliwy z oliwek, świeżych pomidorów i bazylii. W czasie kulinarnej wyprawy do Włoch trzeba spróbować także arancini – to ryżowe kulki w panierce, które często faszerowane są mięsem, a podaje się je z sosem pomidorowym i mozzarellą.

Włochy to również znane nam tiramisu, czyli deser składający się z podłużnych ciasteczek – biszkoptów nasączonych mocną kawą i pokrytych serkiem mascarpone.

Potrawy hiszpańskie skradły już niejedno serce

Smaki Europy - tradycje kulinarne, które warto poznać podczas podróży

Kuchnia hiszpańska nie jest tak popularna jak ta z Półwyspu Apenińskiego, ale to właśnie z Hiszpanii pochodzi znana chyba na całym świecie paella. Ponoć najlepsza podawana jest w Walencji. Podstawowym składnikiem tej potrawy jest ryż i warzywa. Może wystąpić też w innej wersji – z mięsem z kurczaka, królika lub owocami morza, których w tym kraju nie brakuje.

Smaki Europy - tradycje kulinarne, które warto poznać podczas podróży

Hiszpańskie jedzenie to także gazpacho, czyli zimna zupa, którą przygotowuje się z utartych, świeżych ogórków, pomidorów, papryki i cebuli. Całości dopełniają: woda, oliwa z oliwek, ocet winny i sól. Szukając rodzimego odpowiednika gazpacho, powinniśmy sięgnąć po nasz tradycyjny chłodnik.

Będąc w Hiszpanii, trzeba koniecznie rozsmakować się w tradycyjnej tortilli. To właśnie ten placek, będący połączeniem jajecznego omletu z ziemniakami, jest niekwestionowanym królem tapas, czyli hiszpańskich przystawek. Tortillę wzbogaca się często cebulą, szpinakiem, fasolą lub wędzonymi rybami. Szczególnie pysznie smakuje z tuńczykiem i zielonym groszkiem.

Kuchnia niemiecka to przede wszystkim potrawy bawarskie

Smaki Europy - tradycje kulinarne, które warto poznać podczas podróży

Zwolennicy potraw nieco bardziej zbliżonych do tych królujących na polskich stołach powinni udać się do południowego regionu Niemiec, do Bawarii. Tam flagowe dania oparte są na mięsie i mące. Kuchnia bawarska to wieprzowina, baranina i wołowina przygotowywane na wiele sposobów.

Biała kiełbasa z dodatkiem słodkiej musztardy podawana jest niemal w każdym pubie i restauracji, a bawarska golonka jest królową dań nie tylko w czasie corocznych, jesiennych festiwali piwa.

W Bawarii można też zjeść znakomicie przyrządzane podroby, takie jak wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą, cielęce nerki w sosie musztardowym czy rewelacyjne pasztety wątrobiane. Do wielu dań podaje się wytrawne knedle albo tradycyjną sałatkę ziemniaczaną.

Kulinarne podróże na terenie Europy zdecydowanie są ekscytujące i pyszne. Miłośnicy odkrywania nowych smaków powinni wsiadać w samochód i ruszać w drogę. To znakomity sposób na interesujące i tanie wakacje za granicą. Wystarczy zapakować do auta kilka drobiazgów, wykupić ubezpieczenie turystyczne i udać się do Niemiec Włoch czy Hiszpanii. Tak zaczyna się odkrywanie nowych kulinarnych doznań!

Udostępnij:

Poszukiwaczka przygód i odkrywczyni nowych szlaków. Współpracuje z wieloma pismami podróżniczymi.

Chętnie testuje nowe miejsca i nowe smaki. Ekspertka w dziedzinie tanich podróży po Azji. Idealny odpoczynek to dla niej podróż w nieznane.