Gotowanie na parze
Gotowanie na parze cieszy się bardzo dużą popularnością. Nie ma się co dziwić, bo jest to najzdrowszy sposób przyrządzania ciepłych posiłków. Dzięki temu w podawanych potrawach jest zachowanych o ponad 40% więcej witamin i minerałów niż w posiłkach przygotowanych inną metodą.
Przygotowywanie potraw na parze zmniejsza zużycie soli kuchennej, która nie jest obojętna dla naszego zdrowia. Sól wraz z potasem odpowiada za prawidłowe nawodnienie komórek w organizmie człowieka. Jednak zbyt duża ilość soli powoduje gromadzenie się wody w ciele, powstawanie obrzęków, a w konsekwencji pojawia się nadciśnienie tętnicze, które jest niebezpieczne dla zdrowia. Gdy gotujemy na parze to nie solimy produktów, bowiem to para wydobywa z nich naturalną sól, a gotowe potrawy można ewentualnie lekko dosolić już na talerzu.
Dlaczego warto gotować na parze?
Niektórzy twierdzą, że prawdziwy smak i aromat produktów można poznać dopiero, gdy przyrządzimy je na parze. Zaskakuje nie tylko intensywność smaku i zapachu, ale także kolorystyka. Szczególnie warzywa mają barwy niczym z reklam telewizyjnych, głębokie i żywe, zapraszające do jedzenia.
Gotowanie na parze to także możliwość łatwego przygotowywania potraw dietetycznych, niskokalorycznych i lekkostrawnych. W całym procesie nie używa się tłuszczu, a to on jest zwykle jednym z głównych winowajców nadprogramowych kilogramów. Dietetycy, przygotowując plany żywieniowe, w wielu przypadkach sugerują przygotowanie posiłków na parze – więcej o planach dietetycznych, kosztach, i wizytach u dietetyka znajdziesz w artykule: „Indywidualny plan diety - dlaczego warto? Ile kosztuje współpraca z dietetykiem?"
Z kolei dzięki specjalnemu urządzeniu, jakim jest parowar, można zaoszczędzić zarówno czas, jak i energię. Układając na różnych poziomach w jednym garnku kolejne produkty, można przygotować cały, kompletny obiad. W czasie gotowania na parze jest się pewnym, że nic nie będzie przypalone, ani nie wykipi.
Jak gotować na parze?
Wszystkie produkty, które mają być ugotowane na parze umieszcza się w miskach. Zarówno rybę, mięso, jak i warzywa, kładzie się po prostu na misce z dziurkami w dnie. Jeśli chcemy przygotować ryż, trzeba go wsypać do miski z pełnym dnem, następnie zalać wodą, a dopiero potem wstawić do miski parowej. Garnki do gotowania na parze posiadają też specjalne uchwyty do jajek.
Produkty wymagające dłuższego gotowania powinny być położone na najniższej, dolnej misce. To idealne miejsce dla mięsa, ryb i drobiu. Na wyższych poziomach gotuje się ziemniaki, ryż i warzywa. Ważne jest też to, aby produkty umieszczane na poszczególnych poziomach miały podobną wielkość, bo tylko w takim przypadku będą ugotowane w tym samym czasie.
Warzywa wyjęte z zamrażarki nie muszą być rozmrażane. Jednak mięso, drób czy ryby przed gotowaniem na parze muszą zostać rozmrożone. Parowary są też znacznie lepszym urządzeniem służącym do odgrzewania potraw niż mikrofalówki. Proces ten trwa przeciętnie około 15 minut.
Co można ugotować na parze?
Na parze można ugotować niemal wszystko. Drobiowe mięso gotowane na parze jest bardzo soczyste, pierś z kurczaka będzie gotowa do zjedzenia po 20 minutach, a udka muszą spędzić w parowarze około 15 minut więcej. Co ciekawe w 15 minut gotowy do zjedzenia będzie plaster schabu. Czas przyrządzania makaronu i ziemniaków jest podobny i wynosi około 20 minut, nieco więcej czasu będzie potrzebował ryż.
Bardzo szybko można przyrządzić rybę. Świeże filety rybne będą gotowe po maksymalnie 10 minutach. Przyrządzając ryby, warto dodać odrobinę wina do wody na dnie parowaru.
Gotowanie warzyw na parze zabiera naprawdę chwilę. Zarówno cukinia, jak i marchewka w plastrach potrzebują tylko 10 minut. Nieco dłużej, około 30 minut trwa przyrządzenie brokułów czy mrożonej fasolki szparagowej.