Przejdź do treści

Chwasty jadalne – właściwości odżywcze mleczu, pokrzywy i innych ziół

Udostępnij:

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że zioła, które rosną niekiedy zupełnie przypadkowo na naszym podwórku, z powodzeniem mogą nadawać się do przygotowania… obiadu! Co istotne, jadalne chwasty posiadają wiele składników odżywczych. Ich dodatkową zaletą jest to, że rosną zupełnie naturalnie, nie są więc nawożone czy też opryskiwane substancjami chemicznymi.

Aby jednak móc ze spokojem korzystać z dobrodziejstw, jakie niesie za sobą spożywanie chwastów jadalnych, trzeba przede wszystkim dowiedzieć się, które z nich rzeczywiście nadają się do jedzenia. Poniżej przedstawiamy krótką charakterystykę najpopularniejszych z nich. 

Dzikie rośliny jadalne

Dziko rosnące rośliny jadalne stają się coraz modniejszym dodatkiem do obiadu, ale równie często wykorzystywane bywają jako prosty sposób na poprawę wyglądu skóry i jako metoda wspomagająca funkcjonowanie organizmu, pozwalająca zachować zdrowie i dobrą kondycję.

Doskonałym przykładem jest chociażby pokrzywa. Najlepiej zbierać ją na wiosnę. Jest bogata w wiele witamin, a także w żelazo, fosfor, wapń i magnez. Liście pokrzywy można wykorzystać do przygotowania naparu, który pomaga poprawić wygląd skóry i paznokci. 
 

Chwasty jadalne – właściwości odżywcze mleczu, pokrzywy i innych ziół


Ponadto taki wywar, pity właśnie wiosną, chroni organizm przed wiosennym przesileniem i osłabieniem. Dzieje się tak ponieważ stymuluje on produkcję większej ilości czerwonych krwinek, do której dochodzi pod wpływem substancji w nim zawartych.

Pokrzywa świetnie sprawdza się również w kuchni. Można ją wykorzystać do przyrządzenia zup i sałatek. Należy jednak pamiętać, aby przed podaniem pokrzywy sparzyć lub ugotować jej liście. Dzięki temu zabiegowi przestaną parzyć. 

Kolejne chwasty jadalne to mlecze. Mlecz, czyli inaczej mniszek lekarski, jest przede wszystkim źródłem witaminy B i C. W pozytywny sposób wpływa na pracę wątroby oraz usprawnia trawienie. W kuchni można wykorzystać w zasadzie wszystkie jego części. Listki świetnie nadają się do przygotowania sałaty. Można też przyrządzić je w podobny sposób jak szpinak i wykorzystywać jako nadzienie lub dodatek do różnych potraw. Z pąków rośliny natomiast można przyrządzić syrop. 

Wysoką zawartością witaminy C cechuje się również czosnek niedźwiedzi, czyli kolejna roślina zaliczana do grupy chwastów jadalnych. Niestety jego dostępność może być ograniczona, gdyż czosnek najczęściej rośnie w rejonach górskich, choć można go spotkać również w innych częściach kraju. Ze względu na swój intensywny aromat z powodzeniem może zastąpić w kuchni zwykły czosnek. 


Chwasty jadalne – właściwości odżywcze mleczu, pokrzywy i innych ziół


Wśród innych roślin jadalnych można wymienić również nasturcję. Wykorzystywana jest przeważnie w ogrodach jako roślina ozdobna, ale jadalne są jej liście oraz kwiaty, które wyróżniają się dość ostrym smakiem. Nasturcja zawiera wiele soli mineralnych. Ze względu na jej bakteriobójcze działanie, spożywanie nasturcji jest zalecane w przypadku wystąpienia zakażenia dróg oddechowych lub moczowych.

Jeśli w naszym ogródku rośnie roślina o sercowatych liściach i błękitnych kwitach to z całą pewnością mamy do czynienia z bluszczykiem kurdybankiem. Roślina ta ma dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny i oddechowy. Natomiast w kuchni można ją wykorzystać jako dodatek do mięs czy ziemniaków. 

Bratek jadalny, który zawiera dużo witaminy C, także ma wiele zastosowań leczniczych. Korzystnie działa w przypadku infekcji dróg moczowych, w chorobach oczu i nadciśnieniu.

Ponadto reguluje przeminę materii, odtruwa organizm i jest niezastąpiony podczas leczenia trądziku młodzieńczego. W kuchni natomiast stanowi doskonałe uzupełnienie dań warzywnych oraz sałatek.

Zanim przystąpimy do spożywania chwastów jadalnych, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim musimy upewnić się, że roślina, którą zbieramy uważając za chwast jadalny, faktycznie nim jest i nadaje się do jedzenia.

Pamiętajmy też o tym, by zebrane rośliny dokładnie wypłukać przed spożyciem – zwłaszcza, gdy zbieramy je na łąkach lub w lasach. W ten sposób unikniemy ewentualnego zarażenia chorobą odzwierzęcą i wieloma innymi. 

Udostępnij:

Fan zdrowego stylu życia. Smakosz dobrej, czyli zdrowej kuchni.

Kocha jeść, ale tylko zdrowo. Docenia wiedzę medyczną przodków i lecznicze właściwości jedzenia. Fascynują go możliwości współczesnej medycyny.