Buraki - wartości odżywcze i zdrowotne
Buraki są wyjątkowo smacznymi i wartościowymi warzywami, uwielbianymi przez większość osób, w tym także przez dzieci. Nie należy się temu dziwić, bowiem są stosunkowo „uniwersalnym” produktem spożywczym, z którego możemy przygotować całe mnóstwo potraw, doprawiając je wedle własnego gustu i uznania. Jakie są zatem właściwości buraka? Jakie są jego odmiany? Czy możemy jeść surowe buraki? Odpowiedź na te i wiele innych pytań odnajdziesz w poniższym artykule!
Buraki – wartości odżywcze
Burak czerwony jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ w jego 100 g mieści się około 44 kcal. Ponadto zawiera minimalne ilości tłuszczu, ale za to jest bogatym źródłem cennego błonnika. Musisz wiedzieć ponadto, że burak ćwikłowy jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, bowiem kryje on w sobie m.in. witaminy A, C, E, K oraz liczne witaminy z grupy B (m.in. dobroczynny kwas foliowy, niacynę, tiaminę, ryboflawinę).
Choć jako najlepsze źródło wspomnianej witaminy C powszechnie uważa się głównie owoce cytrusowe, buraki mają jej dokładnie taką samą ilość jak cytryna! Jeśli chodzi o minerały, w burakach znajdują się: żelazo, potas, magnez, wapń, cynk, sól oraz fosfor.
Buraki – właściwości lecznicze
Ze względu na swój skład buraki czerwone stanowią prawdziwą broń w walce z rozmaitymi schorzeniami, ale pod warunkiem, że spożywane są we właściwych ilościach i przede wszystkim regularnie. Lecznicze właściwości buraka czerwonego są bardzo szerokie, ale warto wspomnieć szczególnie o kilku z nich.
Nie od dziś wiadomo, że czerwone buraki zapobiegają anemii i są bardzo pomocne w walce z białaczką. Wszystko dlatego, że znacząco wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, stanowiąc swego rodzaju produkt krwiotwórczy. Zawarte w burakach substancje pełnią rolę ważnych przeciwutleniaczy. Ponadto udowodnione naukowo zostało, iż buraki normują ciśnienie krwi, dlatego koniecznie powinny po nie sięgać osoby cierpiące na nadciśnienie.
Dodatkowo buraki wspierają odporność organizmu. Choć podczas chorób takich jak np. grypa czy angina poleca się nawadnianie organizmu ciepłą herbatką z malinami czy miodem i cytryną, znacznie lepsze efekty zdrowotne przyniesie sok z surowych buraków wypijany w ilości jednej szklanki dziennie.
Wciąż prowadzone są badania nad przeciwrakowym działaniem buraków, których efekty są bardzo pozytywne. Buraki rzeczywiście niszczą wolne rodniki, które to przyczyniają się do rozwoju rozmaitych nowotworów.
Czy w związku z tym czerwone buraczki nie mają żadnych wad? Niestety mają. Ich spożycie odradzane jest osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ warzywa te cechują się wysokim indeksem glikemicznym. Niemniej jest to kwestia bardzo indywidualna, zawsze wymagająca konsultacji z lekarzem i dietetykiem, dlatego nie jest tak, że każdy cukrzyk musi raz na zawsze pożegnać się z burakami.
W jakiej postaci spożywać buraki?
Surowy burak ma zdecydowanie najwięcej wartości odżywczych. Podczas obróbki termicznej, takiej jak gotowanie, pieczenie czy smażenie, ulegają one częściowemu zniszczeniu. Szczególnie zaś wrażliwa na wysoką temperaturę jest witamina C. Oczywiście nie oznacza to, że zupa z buraków, czyli popularny barszcz czerwony, czy pieczone buraki w formie sałatki do obiadu, są zupełnie bezwartościowe.
Warto jednak przynajmniej raz na jakiś czas sięgać po czerwone buraki w postaci soku – zwykłego lub kiszonego. Sok taki możesz przyprawić wedle uznania np. świeżymi ziołami (koperkiem, natką pietruszki), czosnkiem, pieprzem i solą.
Buraki – ile trzeba za nie zapłacić?
Cena za kilogram buraków uzależniona jest przede wszystkim od sezonu, zazwyczaj wynosi od 1 do 3 zł. Z kolei rozmaite sałatki z buraków możesz nabyć za około 3 do 8 zł, w zależności od marki i wielkości słoiczka. W podobnej cenie kupisz sok z buraków, a także naturalny barszcz czerwony w butelce. Jeśli planujesz zmienić swój sposób odżywiania i zadbać o właściwą dietę, już teraz zapoznaj się z artykułem „Ile kosztuje dietetyk i rozpisanie diety?”